Nyheter

Rustar för revolution

Av: 

Britt Peruzzi

NYHETER

Aten i natt: gatustrider

ATEN. Den frätande tårgasen slår ut ögonen och reaktionen är att man vill kräkas.

Nattens kaos på Syntagmatorget går inte att misstolka.

I dag avgörs Greklands framtid i parlamentet – men redan i natt kokade torget över.

Finansminister Venizelos lär ha legat sömnlös i den kokande Aten-natten.

Den hittills fredliga protesten på Syntagmatorget urartade dramatiskt vid 23-tiden. Plötsligt exploderade molotovcocktails, folkmassor rusade över torget och tårgasmoln avlöste varandra när polisen gjorde motattack efter motattack.

Polisen hade förlorat kontrollen över demonstranterna redan på eftermiddagen när ett tv-bolags sändningsbil sattes i brand och tegelstenar kastades in genom entrén till ett av de anrika hotellen vid torget.

Tårgaschocker

När vi anlände sent på kvällen var huvudstaden lamslagen av generalstrejken – och en stor del av kärnan avspärrad för biltrafik.

Redan vid tunnelbanans utgång vid parlamentet kändes tårgaslukten och uppe på torget pågick en dramatisk strid mellan demonstranter som kastade molotovcocktails och polisgrupper som svarade med batongslag och tårgaschocker.

Byggnader och hotell i kvarteret är avspärrade med järngaller och barrikaderade med tunga föremål för att inte stormas på nytt. Springande civilklädda säkerhetsvakter med gasmasker ledde oss bakvägen in på vårt hotell där personal stod beredd för att lindra tårgasens skador på ögon och andning.

Ratade av EU

Turister är förbjudna att lämna hotell med utsikt över parlamentsbyggnaden som sent i natt låg nedsläckt, omringad av poliser.

I dag kommer byggnaden att sjuda av aktivitet – och nervositet. Landets framtid står på spel och halva ansvaret ligger på nytillträdda finansminister Evangelos Venizelos axlar. Han har jobbet ingen annan grek vill ha. Ratad av EU eller hatad av folket. Eller både och.

I dag måste han övertala parlamentet att lyda övriga EU för att få 12 miljarder euro i stöd.

Sparpaketen som måste godkännas i dag och i morgon är för gemene grek oöverskådliga:

Åtstramningar motsvarande astronomiska 28 miljarder euro.

Privatiseringar av statsägda företag till ett värde av 50 miljarder euro.

”Det har gått för långt”

Dimitra, 18, och Elisabeth, 19, hade i natt både tårgasmask och ögonskydd men underströk att de inte ville beblanda sig med de värsta ”huliganerna” på torget.

– De har ingen politisk vision. Vi är här för att situationen inte håller längre. Folket har inga pengar och ingen frihet.

De är universitetsstudenter – i psykologi och fransk filosofi – men vågade inte visa sina ansikten eller uppge sina efternamn.

– Jag har blivit slagen med batong förr och vill inte bli uppsökt av polisen igen.

Medan de berättar om en vän som i dag fick läggas in på sjukhus efter en polisattack i tunnelbanan skanderade folkmassorna mot polisen: ”Låt oss lösa det utan våld!”

Parlamentets tjocka väggar har hittills inte skyddat de 300 parlamentarikerna mot demonstranternas hårda ord.

Senare i dag, oavsett vilken klubba som slagits, återstår för politikerna att be folket besinna sig för att undvika en blodig revolt.

Men 19-åriga Elisabeth tror inte att det är möjligt.

– Det har gått för långt. Enda utvägen är revolution. Den kommer.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: