24-åringen önskade sig dödsstraff

avLisa Röstlund, Anna Alexandersson

Mördade student när kärleken inte var besvarad

Örebrostudenten Hao Chen, 24, älskade honom inte.

Därför högg den jämnårige landsmannen från Kina ihjäl henne med 25 knivhugg.

– Jag blev galen av kärlek, förklarade han för polisen efteråt – och bad om att få dödsstraff.

I dag dömdes han till 16 års fängelse.

Tingsrätten dömde i dag mannen till 16 års fängelse och utvisning. Han ska också betala skadestånd på 576 400 kronor till Hao Chens anhöriga. De anhöriga kräver att mannen ska utlämnas till Kina, så att han kan dömas till dödsstraff där.

Dödsstraff är något han själv tidigare uppgett att han önskade - i Sverige.

Mannen har erkänt mordet som ett tiotal personer blev vittne till, men bestridit yrkandet på utvisning.

Lärde känna varandra 2005

24-åringarna lärde känna varandra för sex år sedan, när de båda studerade vid ett universitet i Shanghai. Båda kom därefter till Örebro universitet för att studera – och hans känslor för Hao Chen växte sig allt starkare. Men vid hans födelsedag i september i fjol berättade hon för honom att hon ville avbryta kontakten.

Kort därpå beslutade han sig för att döda henne.

– Jag kände att mitt liv var meningslöst, berättade han i polisförhör.

Vid 15 på eftermiddagen den 31 mars högg han ner henne, med 25 knivhugg – bland annat genom hjärtat, halspulsådern och vänstra njurvenen.

I polisbilen på väg mot arresten verkade han trött, och frågade om han fick somna i bilen, och återupprepade på engelska, om och om igen:

– Kommer jag att dö nu? Hur kunde jag göra så här? Jag är sjuk av kärlek. Jag är galen av kärlek.

”Alla visste att han älskade henne”

När Hao Chen kom till Sverige flyttade hon ihop med en annan kvinnlig kinesisk student i en lägenhet på Brickebacken i Örebro. Alla tre gick i samma klass, och väninnan beskriver att Hao Chen första året hade kontakt med 24-åringen. Men under senaste tiden hade relationen varit kall.

– Alla i klassen visste om att han älskade henne, men att hon inte älskade honom, säger väninnan till polisen.

Under senare tid dök 24-åringen upp då och då på Brickebacken. Han följde efter Hao Chen, och hon bad alltid sin väninna om att gå fortare.

På dagen för mordet gick väninnorna ut för att handla på Willys. De stötte på 24-åringen och ännu en gång uppmanade Hao Chen sin kompis att gå fortare för att de skulle komma ifrån honom. Men den här gången hördes hans steg bakom dem snabbare än vanligt.

Plötsligt hade han hoppat på henne bakifrån och tryckt upp en kniv mot hennes hals. Det första hugget tog mot undersidan av hennes haka – de övriga 24 huggen över buken och bröstkorgen och in i hjärtat.

Väninnan försökte dra 24-åringen i skolväskan för att få bort honom från sin vän. Men han är längre och tyngre, och hon klarade inte av att rucka honom. I stället skrek hon allt hon orkade efter hjälp.

Önskade dödsstraff

Väninnan gick fram till Hao Chen när 24-åringen efter att vittnen till slut lyckats slita bort honom från henne. Hon försökte prata lugnt med henne, och bad henne att försöka att inte somna.

– Hon var ledsen. Hon sa ingenting för hela hennes kropp blödde. När hon rörde sig, rörde hon sig sakta, sa väninnan i polisförhöret.

24-åringen erkände direkt, i ett första förhör som hölls då det fortfarande inte var känt att kvinnan avlidit. Han beskrev i detalj hur han planerat, packat ner två knivar i sin ryggsäck och gått ut på måfå för att leta efter henne.

Han undrade om han skulle dömas till döden.

– Jag vet inte hur det svenska rättsväsendet fungerar. Om hon dör, kommer jag få dödsstraff?

Förhörsledaren svarade att dödsstraff inte finns i Sverige.

– Men om jag önskar mig det?

Återigen förklarade förhörsledaren då att straffet inte förekommer, innan förhöret avslutades.