Tusentals ville visa sitt stöd på Sergels torg

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

"När ljuset brunnit ut är det i oss själva som lågan måste brinna"

1 av 2 | Foto: DANIEL JOHANSSON/EPS
”gör oss alla till ett vi” Tusentals människor samlades på Sergels torg i Stockholm för att visa offren för terrorattacken i Norge och deras anhöriga sitt stöd. –Det finns händelser som är så grymma, så ofattbara, så oacceptabla att de slår sönder varje gräns som skiljer ett vi från ett dem och gör oss alla till ett vi, och där en attack mot dem också blir en attack mot oss. Det är vi här för att uttrycka, sa Jonas Gardell till Aftonbladet före manifestationen.

Norges sak är vår.

I eftermiddags stod Ingvar Carlsson, Jonas Gardell, Beatrice Ask och Mona Sahlin sida vid sida med tusentals människor på Sergels torg.

En vecka efter terrorattentaten i Norge ville de alla visa sitt stöd för offren och deras anhöriga.

Det var en manifestation över både parti- och nationsgränser.

I folkhavet trängdes profiler som Ingvar Carlsson och Jonas Gardell med såväl norrmän som svenskar. På scenen gick justitieminister Beatrice Ask (M) upp tillsammans med Socialdemokraternas förra partiledare Mona Sahlin.

Alla ville de visa sitt stöd för offren i Norge och deras anhöriga.

"Gör oss alla till ett vi"

– Det finns händelser som är så grymma, så ofattbara, så oacceptabla att de slår sönder varje gräns som skiljer ett vi från ett dem och gör oss alla till ett vi, och där en attack mot dem också blir en attack mot oss. Det är vi här för att uttrycka, sa Jonas Gardell till Aftonbladet före manifestationen.

Rosorna och de norska flaggorna vajade i vinden när artisten Sarah Dawn Finer inledde SSU:s manifestation med att sjunga John Lennons "Imagine".

Sedan följde tal av bland andra Mona Sahlin, Beatrice Ask, Jonas Gardell, Ingvar Carlsson och företrädare för flera av Sveriges största ungdomsförbund.

Förnimmelse av kaoset

Under Ingvar Carlssons tal ljöd plötsligt blåljussirener i Sergel-rondellen och gav en olustig förnimmelse av kaoset i Oslo och på Utøya. Några vände sig oroligt om, men lugnades snabbt när ljudet av sirenerna försvann längs Klarabergsgatan.

Både Ingvar Carlsson och Jonas Gardell poängterade att dåden inte får ses som en ensam galnings verk, utan att de utfördes av en person som delar åsikter med en mängd europeiska, högerextrema partier.

Jonas Gardell uppmanade därför alla att engagera sig mot hat och intolerans.

– Gå med i ett demokratiskt parti, gå in i en moské, gå med i en prideparad. Idka nolltolerans mot hatet.

– Tänd gärna ett ljus i dag, men kom ihåg att när ljuset brunnit ut är det i oss själva som lågan måste brinna, sa Jonas Gardell från scenen.

Publicerad: