Nyheter

Mladic: Jag är oskyldig

Av: 

Anna Alexandersson

Staffan Dickson

NYHETER

Domstolen har sagt ja till att lämna ut honom till Haagdomstolen

DÅ - OCH NU Så här ser den misstänkte krigsförbrytaren Ratko Mladic ut i dag.

Ratko Mladic försvarare säger att han är för sjuk för att lämnas ut till krigstribunalen i Haag.

Enligt nyhetsbyrån AP vill han kurera sig med jordgubbar, tv och Tolstoj-romaner.

Europas mest eftersökta krigsförbrytare greps på torsdagen i en kusins hus i den nordserbiska byn Lazarevo. Processen att utlämna den tidigare generalen Ratko Mladic till FN:s krigsförbrytartribunal i Haag startade omedelbart men avbröts på uppmaning av försvarsadvokaten som hävdade att Mladics hälsotillstånd inte tillät.

Har haft stroke

Första bilden på krigsförbrytaren visar en åldrad general och försvarsadvokaten Milos Saljic kallade sin klient "en spillra av en man" i CNN:s sändning. Försvaret anser att Mladic är för sjuk för att utlämnas. Han ska ha genomlidit två hjärtattacker och två strokes sedan 1996.

– Han är inte längre den storslagna personlighet han en gång var, sade Saljic.

Hälsoproblem inget hinder

Åklagarsidan anser, enligt nyhetsbyrån AP, att försvaret dragit till med ett svepskäl för att fördröja utlämnandet. Biträdande åklagare Bruno Vekaric har bekräftat att Mladic tar mycket medicin, men att han "reagerar mycket rationellt på allt som pågår".

Krigstribunalen är "absolut kapabel" att hantera Mladics tänkbara hälsoproblem och andra problem som kan påverka rättsprocessen i Haag, meddelade FN-tribunalens talesperson Nerma Jelacic på fredagen till AP.

Krävde jordgubbar och Tolstoj-romaner

Hans påstått svaga hälsa hindrade inte Mladic från att börja ställa krav så fort han fängslades. Enligt AP ska han ha krävt att få jordgubbar, Tolstoj-romaner och en tv till cellen i Belgrad.

Enligt åtalet är Ratko Mladic bland annat skyldig till att ha drivit miljoner på flykt och slaktat 8000 muslimska män och pojkar i den bosniska staden Srebrenica under Balkankriget 1992-1995.

Ratko Mladic hävdar att han inte är skyldig till de krigsförbrytelser han anklagas för, uppger sonen Darko enligt AP.

Sonen: Han behöver vård

Ratko Mladic, 69, hade hållit sig gömd i 16 år när han greps under falskt namn. Det var en åldrad man som fördes in i rätten i går för att stå till svars för krigsförbrytelser, folkmord och brott mot mänskligheten.

Mladic hustru Bosiljka och son Darko anlände till domstolsbyggnaden på fredagens förmiddag ​​för att kort besöka Mladic i fängelset som ligger i samma byggnad.

Sonen Darko Mladic sa efteråt till media att hans far knappt kan tala och och inte orkar med en rättegång i Haag.

– Vi kommer be att han flyttas till ett sjukhus.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter