Här är alla som slåss om en plats i S-toppen

avAnette Holmqvist, Erik Nises

Riksdagsgruppen bestämmer vilka som ska stå vid Håkan Juholts sida

Vi vet vilka de är.

Men vad de nya toppsossarna ska ­göra vet bara Håkan Juholt.

I slutändan är det han som bestämmer.

Strid Enligt uppgifter slåss Leif Pagrotsky, Tomas Eneroth, Sven-Erik Bucht, Urban Ahlin, Mikael Damberg och Sven-Erik Österberg om de höga positionerna inom partiet.

I helgen väljs Håkan Juholt till ny S-ledare. Resten av toppositionerna ­bestäms av riksdagsgruppen – som har en egen valberedning. Och i den blir parti­ledaren automatiskt ordförande, enligt stadgarna.

Fajt mot Borg

Alltså är det Håkan Juholt som bestämmer vem som ska göra vad. Här är de eftertraktade platserna – och personerna som kämpar om dem:

Ekonomiskpolitisk talesperson

Östros är petad – nu är frågan vem som ska ta fajten med finansminister Anders Borg (M).

Mikael Damberg skulle knappast tacka nej, men han anses stå en bra bit till höger om Håkan Juholt och avfärdas av flera ­initierade S-källor.

Joker från Haparanda

Tomas Eneroth har också nämnts de ­senaste dagarna. Han sägs stå Juholt ­betydligt närmare politiskt. Men kanske kan det bli en ”dark horse” av typen Sven-Erik Bucht, riksdagsledamot från Hapa­randa.

Utrikespolitisk talesperson

Flera källor bedömer att Leif Pagrotsky vill åt Urban Ahlins plats. Möjligheten att bli utrikesminister sägs locka Pagrotsky som har ett brett internationellt kontaktnät och gillar resor. Vissa tror att det är därför han har låtit sig lyftas så högt i slutstriden, men sagt nej både till att bli partiledare och ekonomisk talesperson.

Gruppledare i riksdagen

Sven-Erik Österberg vill sitta kvar. Han är vald för hela mandatperioden och ­inget i stadgarna säger under vilka former en grupp­ledare kan bytas ut. Dessutom saknas tydliga motkandidater.