Kommunalråd brottade ned beväpnad mördare

NYHETER

Blev nekad att gå på toa – sköt sina kollegor

Foto: Hjälten – och den misstänkte mördaren 46-årige kommunalrådet Royston Smith övermannade matrosen Ryan Donovan.

Politikerna besökte ubåten HMS Astute för en lunch med besättningen.

Då började den 22-årige matrosen Ryan Donovan plötsligt att skjuta vilt omkring sig.

– Jag hörde ett skott vina förbi mitt öra och insåg att om ett inte redan träffat så skulle ett annat snart göra det, säger kommunalrådet Royston Smith.

Sekunder senare lyckades han ensam övermanna gärningsmannen.

Foto: Dödades Örlogskaptenen tillika tvåbarnspappan Ian Molyneux dödades i går.

Jo, han har en bakgrund i det militära.

Men det är inte som någon soldat eller hemlig agent.

46-årige kommunalrådet Royston Smith tjänstgjorde i flygvapnet – som mekaniker.

Skarpt läge

Men vissa gamla takter sitter uppenbarligen i. När han tillsammans med Southamptons borgmästare Carol Cunio och kommunfullmäktige Alistair Neill i går vid lunchtid besökte HMS Astute för en lunch hamnade Royston Smithplötsligt i skarpt läge.

Trion befann sig i kontrollrummet på ubåten tillsammans med besättningen när en 22-årig matros plötslig kom in i rummet i full mundering och beväpnad med ett gevär.

– De första två skotten såg jag inte, utan hörde dem bara. Nummer tre och fyra var ganska nära, berättade Royston Smith för polisen.

– Han stod i dörröppningen. Jag var väl fyra och en halv meter från honom. Jag insåg att om jag inte gjorde någon skulle fler människor träffas, säger han.

Skott avlossades

Royston Smith beskriver sedan hur han på egen hand lyckades brotta ned den beväpnade mannen.

– Jag tryckte honom mot väggen och skrek på honom. Det fungerade inte så bra så jag slängde runt honom 180 grader och tryckte upp honom mot en annan väg. Jag fick ett grepp om hans vapen.

Under kampen avslossades skott fem och skott sex. Till sist lyckades Royston Smith att få tag på vapnet och kasta bort det.

– Det var mycket blod därinne, det var verkligen ingen vacker syn. Jag trodde att han skulle döda oss alla. Jag känner mig inte som en hjälte, jag önskar bara att det aldrig hade inträffat, säger Royston Smith.

”Behövde gå på toa”

Motivet bakom angreppet är högst oklart.

Flera medier skriver att matrosen Ryan Donovan, som precis kommit tillbaka i land efter 46 dagar till sjöss, just fått veta att han omedelbart skulle ut igen och att detta ska ha gjort att han fick fullständig panik. Tidningen Daily Mail skriver också att matrosen akut behövde gå på toaletten, och att han tappade kontrollen när han fick reda på att de besökande dignitärernas besök hindrade honom från att kunna uträtta sina behov.

Sitter anhållen

En av gärningsmannens kollegor, örlogskaptenen tillika tvåbarnspappan Ian Molyneux, dödades i attacken.

En annan av 22-åringens kollegor, örlogskaptenen Chris Hodge, skadades.

Ryan Donovan sitter nu anhållen och ska genomgå psykiatrisk undersökning.