Den nya arabvärlden

20 barn skjutna till döds i Libyen

Av: 

Carina Bergfeldt

Sofi Tagesson

Lisa Röstlund

NYHETER

En 9-månaders baby och minst 19 andra barn, de flesta under 10 år, har dödats i staden Misrata i Libyen.

Enligt UNICEF har prickskyttar rapporterats sikta på barn.

Gaddafis styrkor fortsätter sina räder mot Misrata i dag, trots att han i går tackat ja till Afrikanska unionens fredsavtal.

Barnen har dödats av skott och granatsplitter från raketer och tanks under de senaste tre veckorna, rapporterar AP. De har alla befunnit sig i den stridshärjade staden Misrata, omkring 20 mil nordväst om huvudstaden Tripoli.

Nu uppger UNICEF att 10 000-tals barn riskerar livet, till följd av matbrist och brist på rent vatten i de områden längs västkusten som drabbats värst av inbördeskriget.

Tackade ja till fredsavtal

Representanter för den afrikanska unionen anlände i går till Tripoli för att försöka medla i konflikten i landet.

Muammar Gaddafi visade i går snabbt upp sig tillsammans med de tillresta unionrepresentanterna.

Sydafrikas president Jacob Zuma gick natten mot måndagen ut med att Gaddafi hade accepterat den fredsplan som presenterades av den afrikanska unionen, AU.

Men Gaddafistyrkor sköt samtidigt rysktillverkade raketer av typen Grad mot mål inne i Misrata, uppgav en talesman för rebellerna i staden för Reuters.

En Natokälla bekräftade att Gaddafi fortsätter angripa Misrata under dagen i dag, trots AU:s försök att få till stånd en vapenvila.

– Det ser inte ut som att denna indikation på ett fredsavtal har någon substans i nuläget, säger Natokällan enligt TT.

Italien vill avsätta Gadaffi

Italiens utrikesminister Franco Frattini vill ha bort Gadaffi. Med tanke på ledarens historia av brott mot befolkningen, är det enligt Frattini inte troligt att han kommer att lägga ner sina vapen, sa Frattini under ett tal i London under måndagen, rapporterar AP.

Protester i Benghazi

Rebellstyret i Benghazi, som tog emot AU-delegationen med 200 flaggviftande människor, är också skeptiskt och litar inte på Gaddafi.

– Världen har sett dessa erbjudanden om vapenvila förr, och inom 15 minuter börjar Gaddafi skjuta igen, säger Shamsiddin Abdulmolah, talesman för rebellernas övergångsråd, till AFP.

Jacob Zuma kom ut i går efter mötet och gav en kort kommetar där han sa att Gaddafi har accepterat AU:s fredsplan, som innebär eldupphör, humanitär hjälp för de inhemska och utländska arbetare, dialog mellan parterna och hänsyn till det libyska folkets krav.

– Vi måste få bombningarna att sluta och ge eldupphör en chans. I morgon (läs i dag) kommer delegationen, utan mig, att åka till Benghazi för att prata med oppositionen, sa han.

Oppositionen måste också godkänna fredsplanen – men de har tidigare sagt att de inte kommer att gå med på ett eldupphör som innebär att Gaddafi och hans söner stannar vid makten, och libyska företrädare säger att Gaddafi inte tänker avgå.

Samtidigt som Gaddafi visade upp sig för tv-kamerorna tillsammans med delegationen kom uppgifter om att Nato i dag har förstört minst 11 av Gaddafi-styrkornas stridsvagnar utanför Ajdabiya.

Dessutom har koalitionens flygplan förstört 14 stycken utanför Misrata.

En talesman för rebellerna säger att minst 30 människor har dödats. 12 rebeller ska ha dödats i strider i Ajdabiya.

Förstörde flera fordon

Oppositionens talesman, Shamsiddin Abdulmolah, säger till CNN att rebellerna flög in med två helikoptrar från Tobruk för att medverka i striderna i Ajdabiya.

– Ungefär 50 av regimens fordon, utrustade med kulsprutor och raketkastare, var på väg för att ta sig in i Ajdabiya. Helikotrarna förstörde flera av dem, och resten flydde.

Abdulmolah kunde inte säga vad det var för typ av helikoptrar – eller om insatsen var samordnad med Nato.

Från Natos håll säger de att de under de senaste 24 timmarna har lyckats slå ut en stor antal av Gaddafis beväpnade trupper och ammunitionslager utanför Tripoli.

– Situationen i Ajdabiya och Misrata är desperat för de libyer som blir brutalt beskjutna av regimen. För att skydda dessa civila fortsätter vi med kraftfulla anfall, med 11 förstörda stridsvagnar som närmade sig Ajdabiya i dag. I morse förstörde vi ytterligare 14 stridsvagnar i utkanterna av Misrata, säger General-löjtnant Charles Bouchard.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Den nya arabvärlden

ÄMNEN I ARTIKELN

Den nya arabvärlden

Libyen