De ska hjälpa dömd pedofil

NYHETER

Tommy Lindströms team granskar bevisen i Thailand för att få 61-åring fri

1 av 4 | Foto: 61-åringen när han greps i Thailand tillsammans med två andra män. 61-åringen är mannen i mitten på bilden.

BANGKOK/STOCKHOLM. Han är mångmiljonär och dömd pedofil.

Nu riskerar 61-åringen en ny barnsexdom – men sätter sitt hopp till Tommy Lindström.

Den förre polischefen har åkt till Thailand för att granska bevisen.

Den 61-årige svensken är en välkänd profil bland äldre män och unga pojkar i den thailändska badorten Pattaya.

I början av mars dömdes han till fyra års fängelse för att ha köpt sex av en 13-åring. Inom kort väntar ännu en rättegång – den här gången om sexuellt ofredande av en 14-årig thailändsk pojke.

Skrev öppet brev

61-åringen har hittills nekat till alla anklagelser och anser att han utsatts för ett rättsövergrepp, påskyndat av svenska myndigheter.

”Jag börjar inse att jag skall offras på det politiska altaret. Rikspolisstyrelsen vill ha mig som en trofé, en riks-peddo att visa upp för väljarna”, skrev han i ett öppet brev till regeringen 2009.

Aftonbladet kan nu avslöja att mannen, i ett sista desperat försök, har anlitat förre Rikskriminalchefen Tommy Lindström och journalisten och juristen Trond Sefastsson, för att granska bevisen.

– Vi fick en förfrågan av hans släktingar för en dryg månad sedan och har varit på plats i Thailand ett par gånger sedan dess. Det finns en hel del frågetecken i bevisningen som vi vill pröva, säger Tommy Lindström.

Pekade ut spanjor

Han syftar bland annat på att målsäganden, den 13-årige pojken, pekat ut en annan man som skyldig till övergreppet i Pattaya.

– Pojken menar att det var en lång, snaggad spanjor vid namn Valter som förgrep sig på honom. Det har han även vittnat om i domstol. Det har vi papper på. Men uppgiften ströks och 61-åringens namn skrevs dit i stället, säger Tommy Lindström.

– När vi pratat med målsäganden berättar de att polisen tvingat dem att peka ut mannen.

Lindström och Sefastsson har träffat den dömde pedofilen i häktet där han både hunger- och duschstrejkar. Domen från i mars har överklagats, men en ny rättegång dröjer mellan tre och fem år. Enligt thailändsk praxis har man då rätt att släppas fri mot borgen, något 61-åringen också försökt. Men nekats.

Tvekade först

– Att bedöma om mannen är skyldig eller inte överlåter jag helt till den thailändska domstolen, säger Tommy Lindström.

Varför vill du arbeta för att fria en dömd pedofil?

– Jag måste erkänna att jag tvekade när jag fick frågan, men det finns så många besynnerliga uppgifter i målet att jag till slut accepterade.

Söker brister i bevis

Så den som har pengar kan köpa sig en ”ny chans”?

– Vi månar om rättsäkerheten. Alla har rätt till en ”fair trial”, i det här fallet är det mannens släktingar som undrar hur det här kunde gå till egentligen, den fällande domen var oväntad. Vårt uppdrag är att syna bevisen och presentera resultatet för släktingarna och mannens thailändska advokat.

Tommy Lindström och Trond Sefastsson ingår tillsammans med Jan Olsson i nätverket Rättskonsulterna. Mot betalning hjälper de privatpersoner och företag att söka brister i bevis och ta fram nya till klientens förmån. De har bland annat haft stora framgångar i fallet Bertil Fors som i hovrätten friades för det 24 år gamla mordet på Gösta Fessé.