Dottern vittnar om mordnatten

avOlof Svensson

Dottern levde i total isolering i Högsby. Den hemliga relationen med Abbas Rezai skulle bli vägen ur pappans järnhand.

- Jag vill vittna, sade dottern när rättegången fortsatte i fredags.

Abbas Rezai.

Dottern säger sig veta vilka som befann sig i lägenheten men hon vet inte vem eller vilka som dödade Abbas Rezai. Dagen efter mordet, när familjen flytt till Danmark, fick hon veta att Abbas var död. Hennes storebror ska då ha berättat för henne att det var pappan i familjen som mördade Abbas. Pappan ska också ha instruerat familjemedlemmarna om vad de skulle säga om de blev förhörda om mordet, rapporterar TT och P4 Kalmar som twittrar direkt från rättegången.

Drogades och somnade

Under fredagens rättegång var det dags för dottern och den mördade Abbas flickvän att vittna. Utan huvudduk och på flytande svenska började hon berätta om mordnatten. Två meter längre bort i rättsalen satt hennes föräldrar och lyssnade.

Hon berättade att hon och Abbas visades in i varsin lägenhet. Pappan skällde ut henne, kallade henne för hora och skrek att hon dragit skam över familjens heder. Hon berättade att hon serverades saft av sin mor och säger att hon en stund efteråt började känna sig yr. Hon lade sig sedan på en madrass på golvet.

– Jag tror jag somnade direkt, säger hon.

Pappan och bröderna stod runt Abbas

Efter ett tag vakande hon av skrik. Tillsammans med sin lillebror sprang hon ut och ringde på dörren till lägenheten intill.

– Min mamma öppnade men stängde snabbt igen.

Hon hann uppfatta kanske tre–fyra personer som verkade bråka i hallen, men såg inga ansikten.

– Jag blev orolig, men min mamma lugnade mig och sade att det var ingenting.

De minnesbilder hon har från kvällen är att Abbas står i mitten och att personerna runt omkring honom bör ha varit hennes far och två äldsta bröder. Hon kunde däremot inte se om någon av dem hade något vapen i händerna.

Skulle lämnas vid vägkanten

Dagen efter lämnade familjen Högsby tidigt på morgonen och körde bil till Danmark. Dottern berättar att mamman i familjen ringde en spåkvinna för att få vägledning. Hon säger också att hon hört pappan säga att hon skulle lämnas på väggkanten på väg till Danmark. Hon har inget minne av att någon pratade om mordet på Abbas när de satt i bilen.

Vill berätta sanningen

Under fredagens utfrågning pressade advokat Elisabeth Massi Fritz, som företräder mordoffrets mamma, dottern och undrade varför hon ändrat sin berättelse sedan hon vittnade i hovrätten 2006.

– Då var jag en liten flicka, rädd och förvirrad. I dag är jag en helt annan person. Jag vill berätta sanningen och är inte ute efter att sätta dit någon, svarade hon.

Tre år efter mordet tog hon kontakt med sin morddömde storebror. Under 2009 började hon besöka honom i fängelset.

Levde i total isolering

Dottern har tidigare berättat om det järngrepp pappan hade om henne. Hon fick inte gå ut själv, kom hon inte hem efter skolan blev hon slagen. Relationen med Abbas, som främst sköttes via chatt på internet, skulle bli vägen ur misären. Abbas hämtade henne och de flydde iväg till Skellefteå. Skellefteå blev en fristad där hon och Abbas levde som ett par i tre veckor till dess att föräldrarna hittade henne. Med löfte om att de skulle få gifta sig om de kom hem lyckades föräldrarna locka dem tillbaka till Högsby. Dottern berättar att både hon och Abbas kände oro inför att resa tillbaka men att de lugnades när de fick veta att personal från socialen skulle finnas till hands.