Hon fick inte Säpo-skydd

Av: Anders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Mona Sahlin saknade bevakning när mannen ryckte i dörrhandtaget

Foto: Foto: CAROLINA BYRMO
NU: SUPERBEVAKAD Säpo-ledningen hade inte varit tillräckligt uppmärksam på att Mona Sahlin börjat jobba hemifrån. På grund av den missen har nu bevakningen förstärkts ordentligt.

Mona Sahlin arbetade alltmer hemifrån på dagarna.

Säpo missade att anpassa skyddet.

– Det var därför hon inte hade något skydd vid incidenten i förra veckan, säger en källa med insyn.

Klockan 10.53 i torsdags tryckte Mona Sahlin på överfallslarmet hemma i bostaden i Nacka.

En maskerad, mörkklädd person ryckte då i ytterdörren. Mona Sahlin var ensam hemma med sin son och inget personskydd fanns på plats.

Om det var ett attentatsförsök, ett vanligt inbrottsförsök eller något annat, utreds nu av Säpo.

Tills vidare har ärendet rubricerats som olaga hot, alternativt ofredande, samt hemfridsbrott.

Bedömer hotbilden

Efter händelsen ville Säpo inte säga om någon gjort fel eller brustit i en rutin. Katarina Sevcik vid Säpos pressfunktion sa då att man gör kontinuerliga hotbildsbedömningar, men inte kan berätta om dessa.

– Vi har alltid ett ansvar för centrala statsledningens säkerhet. Vi bedömer hot och risker runt skyddspersonerna och vidtar lämpliga skyddsåtgärder.

Enligt Aftonbladets uppgifter har Mona Sahlin sedan en längre tid skydd av väktare. De har haft Säpos uppdrag att sköta bevakningen när hon och familjen varit hemma i bostaden, framförallt kvällar och nätter.

Enligt Aftonbladets källor har ledningen för den grupp inom Säpo som ansvarat för den avgående socialdemokratiska partiledaren, och som har den interna beteckningen RMS – Riksdagen Mona Sahlin, gjort en miss.

Inte hängt med

– Ledningen har inte varit tillräckligt uppmärksam på att hon börjat vara hemma på dagarna. Hon har sagt till men de har inte varit med i matchen, säger källan.

– Hur länge det har pågått vet jag inte, men det är åtskilliga veckor.

”Polisen övervakar”

På grund av den missen har nu bevakningen förstärkts ordentligt, enligt källan så att det nästan gått till överdrift.

– Nu sitter livvakterna där hela tiden och det är poliser i stället för väktare. Och så kommer det nog att bli under en rätt lång tid framöver.

Publicerad: