”Damberg, gör som Fridolin”

Ingen vet vem Mikael Damberg är – tipset från experterna: Sluta se ut som en VD för ett elbolag

Bara två av tio Aftonbladetläsare vet vem Mikael Damberg (S) är.

Trots det är han aktuell för ett av Sveriges viktigaste jobb.

Tipset från experterna – gör som Miljöpartiets Gustav Fridolin.

Skulle du känna igen den här mannen? Bara två av tio Aftonbladetläsare vet vem Mikael Damberg (S) är.
Skulle du känna igen den här mannen? Bara två av tio Aftonbladetläsare vet vem Mikael Damberg (S) är.

I dagens Aftonbladet ställs frågan ”Vet du vem mannen på bilden är” till tio personer som fått se en bild på Mikael Damberg. Ingen av de tillfrågade visste vem han var.

Och på aftonbladet.se svarar över 80 procent nej på frågan ”Handen på hjärtat, skulle du känna igen Mikael Damberg?”.

Inte så lyckat för Socialdemokraterna, med tanke på att Mikael Damberg är den hetaste kandidaten att ta över partiledarposten efter Mona Sahlin.

"Ingen framtidsvision"

Men det finns saker Mikael Damberg kan göra för att förbättra sin image. Ett tips är att spana in Miljöpartiets Gustav Fridolin.

– Socialdemokraternas miss är att man fortfarande inte har någon framtidsvision. Man rör sig oroligt omkring i mitten, utan att formulera konkreta åsikter. Det bör Mikael Damberg undvika. Ett bra exempel på en politiker som vågar säga vad han tycker och gör konkreta saker är Gustav Fridolin, säger medietränaren Christer Åberg.

Kan ligga lågt

När Damberg inte spanar in Fridolin kan han luta sig tillbaka och ta det lugnt. Medierådgivaren Paul Ronges tips är att Damberg ligger lågt.

– Han behöver egentligen inte göra någonting och behöver inte känna sig nervös över att ingen vet vem han är. Blir han vald till partiledare får han automatiskt en igenkänningsfaktor. Olof Palme var exempelvis inte speciellt känd innan han blev partiledare.

"Bör undvika elbolag-looken"

Stilen då? Jo, där finns det en hel del han kan förbättra. Aftonbladets modeexpert Nina Johansson tycker att Damberg måste komma ifrån utseendet som gör att han ser ut som en VD för ett elbolag.

– Kanske är det glasögonen som gör det? De är väldigt business. Jag gillar dock att han ofta klär sig i grått, det är en bra färg för en politiker och även trendmässigt alltid ett säkert kort, säger hon.

Men Damberg kan bli ännu mer trendig, tycker Nina Johansson.

– Man vill ju inte gärna att en politiker ska vara för trendig men det vore nog bra för S om han tog ut svängarna lite mer med modernare, lite smalare snitt på kavajer och skjortor.

Proffstyckarna om Mikael Dambergs kandidatur

Aftonbladets bloggar
Publisert: