Nyheter

Så får Ikea dig att handla mer

Av: 

Torbjörn Ek

NYHETER

Tricket: du går i en labyrint

LONDON/SUNDSVALL. Har du också gått vilse i Ikeas labyrint?

Det är avsiktligt – uttänkt av möbeljätten för att du ska handla mer, enligt en ny forskningsrapport.

– Vi kom hit för att köpa soffa och klädförvaring, men det blev en massa annat, säger Thomas Swederus och Linda Kristoffersson.

Ikeas varuhus är uppbyggda som labyrinter där man snabbt tappar orienteringen över var man är. Genvägar finns av brandsäkerhetsskäl, men placerade utanför kundernas normala synfält. Allt för att tvinga kunderna att ta den snitslade vägen genom hela varuhuset, och på så sätt handla mer än man tänkt sig.

”Listigt upplagt”

Det hävdar professor Alan Penn vid University College London i en ny forskningsrapport.

– Vägen till en utgång är alltid bakom dig, säger han.

– Det är så väl utfört och listigt upplagt att jag inte tvivlar på att det är avsiktligt.

Han har specialstuderat möbeljättens butik i norra London, men hävdar att det är likadant i Ikea-varuhus över hela världen. Under en föreläsning i veckan jämförde Alan Penn Ikeas kunder med självplågare:

– Det är mer S&M än M&S, sa han och syftade på förkortningarna för sadomasochism respektive Storbritanniens klassiska varuhuskedja Marks & Spencer.

Tillbakavisar rapport

Men självplågarna blir i så fall fler och fler. Trots den ekonomiska krisen kunde möbeljätten förra veckan redovisa en vinst för 2010 på 25,4 miljarder kronor. En uppgång med 6,1 procent.

Ikea tillbakavisar teorin.

– Tanken med att gå den långa vägen är att man ska inspireras av inredningen och få en upplevelse. Det är klart att vissa har ont om tid och därför har vi genvägar på alla avdelningar. Vi vill att alla ska känna sig till freds, säger Ivana Flygare, informationschef för Ikea Sverige.

Hon håller inte med om att syftet med labyrintsystemet skulle vara att få kunderna att impulshandla.

– Syftet är att alla ska känna sig nöjda med besöket antingen man vill köpa något eller bara hämta inspiration, säger hon.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Ikea i samarbete med känd svensk konstnär