Lugn annandag i trafiken

Av: Louise Lundström

Publicerad:
Uppdaterad:

Annandag och hemresedag för hundratusentals människor.

Snöoväder och ishalka bäddade för en olyckshelg med trafikkaos.

Men Aftonbladet har följt dagens trafikläge och har förutom några få stora vägstopp kunnat rapportera om en lugn resdag. Vid 22.30-tiden på kvällen rullar trafiken över i stort sett hela landet.

Vägarna är hala i stora delar av landet, vinterväglag råder. Men den befarade olycksdagen har generellt varit mycket lugnare än väntat. Varningarna om problem på vägarna verkar ha fått effekt. Vid 22.30-tiden på annandagskvällen rullar trafiken i stort sett hela landet och vi kan se tillbaka på en lugn resdag.

Aftonbladet har kunnat rapportera om att många bilister kört mycket förnuftigt på vägarna. Lugn framfart och avstånd mellan bilarna har gjort att olyckorna varit relativt få, och att de som ändå inträffat varit lindriga.

Varning skrevs ner

Både SMHI och Trafikverket utfärdade varningar under dagen. Och området som varit värst drabbat är norrlandskusten och Gävleborgs län. Men under kvällen nedgraderades smhi:s varning från klass 2 till klass 1, då vinden börjat avta.

"Akut trafikläge"

Annandagens snöfall med kraftig drivbildning och varning för akut trafikläge gjorde att många som måste resa genom området valt att skjuta upp färden till morgondagen. Och enligt Trafikverket väntades tät trafik på framför allt E4 i Västernorrland och Gävleborg under kvällen.

Och det är inte säkert att det är bättre att köra i området i morgon eftersom det besvärliga trafikläget fortsätter. Man plogar hela tiden vägarna men Trafikverket uppmanar bilister att ta det försiktigt, främst längs med kustlandet.

Under natten ska visserligen snöfallet över Gästrikland och Hälsingland upphöra. Men snöovädret verkar enligt SMHI hänga kvar över Medelpad, enligt SMHI. Där kan även morgondagen bli problematisk.

Dåligt plogat på Öland

Södra Sverige har varit hårt drabbat av det svåra vädret den senaste tiden. Och även under annandagen var det mycket besvärlig halka i särskilt sydöstra delen av landet. På Öland har man varnat människor från att köra ut på de dåligt plogade vägarna. Men detta åtgärdades enligt Trafikverket redan tidigare under kvällen.

Publicerad: