Per Unckel hedrades i kyrkan

Av: Erik Nises

Publicerad:
1 av 11 | Foto: Lasse Allard

Storkyrkan var full när landshövding Per Unckel fördes till den sista vilan.

Statsministern och kronprinsessan följde kistan som bars av utrikesministern i tårar.

– Det blev en påminnelse om en människa som hann med en mycket stor livsgärning, säger Fredrik Reinfeldt.

Många av de som kom till Storkyrkan i Gamla stan i Stockholm i dag var synbart tagna av landshövdingen och Moderatpolitikerna Per Unckels för tidiga död.

– Det är mycket vemodigt faktiskt, vi har känt varandra sedan mitten på 60-talet och arbetat nära varandra. Det var en god vän och vi har varit varandra nära helt enkelt, säger riksdagens talman Pär Westerberg (M).

Reinfeldt på plats

När statsministern kom till kyrkan strax före klockan 15.00 i dag hade han med sig sin fru Filippa Reinfeldt och de flesta stadsråden.

– För mig var han en inspiratör som hade en förmåga att beskriva våra idéer i ord och som någon som uppmuntrade mig som var yngre när jag kom in i partiet men också i förnyelsen av moderaterna nu på senare år, säger Fredrik Reinfeldt.

Bland begravningsgästerna fanns även företrädare från Per Unckels politiska motståndare. Bland annat Miljöpartiets förre språkrör Peter Eriksson, förre C-ledaren Olof Johansson och Jan Eliasson, tidigare utrikesminister (S) kom för att hedra minnet av M-politikern.

Officiant för begravningsgudstjänsten var domprost Åke Bonnier som inledde med att läsa ett stycke som handlar om uppbrott och saknad ur "Sent i november" som är en bok i Tove Janssons bokserie om Mumintrollen.

Full av musik

Gudstjänsten var full av musik och bland annat sjöns psalmerna "Var inte rädd. Det finns ett hemligt tecken" och "Den blomstertid nu kommer".

Kistbärare var några Per Unckels närmaste vänner inom politiken, Peter Egardt, landshövding i Uppsala, Georg Danell, före detta statsekreterare och riksdagsledamot, Olof Ehrenkrona, ambassadör och rådgivare till utrikesministern, Peje Emilsson, M-politiker och företagsledare, Gunnar Hökmark, före detta partisekreterare och EU-parlamentariker, Mats Svegfors, tidigare M-politiker och VD för Sveriges Radio, Johan Gernandt ordförande i riksbanksfullmäktige och utrikesminister Carl Bildt.

Victoria på plats

Bildt var mycket tagen efter ceremonin och grät när han bar kistan nerför Storkyrkans trappor.

Kronprinsessan Victoria fanns också på plats för att representera kungahuset under begravningen.

Per Unckel som blev 63 år gick bort 20 september efter en tids cancersjukdom följdes till den sista vilan av över 400 personer.

Publicerad: