Syrien varnar väst för inblandning

Foto: Bashar al-Assad, Syriens president.
NYHETER

Stockholm. President Bashar al-Assad varnar andra länder för att blanda sig i vad han menar är Syriens interna angelägenheter. Han säger att det skulle skapa "ännu ett Afghanistan" och sätta hela Mellanöstern i brand.

Al-Assad, som uttalar sig för The Sunday Telegraph, förutspår att västmakter kommer att öka trycket mot hans regim.

– Men Syrien skiljer sig i alla avseenden från Egypten, Tunisien, Jemen. Historien är annorlunda. Politiken skiljer sig åt, säger han i en intervjun som är den första han givit för en tidning i ett västland sedan den blodiga revolten mot honom startade i våras. Enligt FN har över 3 000 personer – de flesta civila och bland annat 187 barn – dödats under de pro-demokratiska protesterna mot hans auktoritära styre.

Presidenten menar att konflikten är en intern syrisk affär och att inblandning utifrån skulle förorsaka "en jordbävning".

– Vill ni ha ännu ett Afghanistan eller tio Afghanistan? säger han.

– Hela regionen kommer att brinna om det blir problem i Syrien. Om planen är att dela Syrien, så kommer hela regionen att delas, säger han.

Al-Assad medger att regeringens styrkor begick "många misstag" i början av upproret, men att det i dag bara är "terrorister" som utgör måltavlor.

Arabledare varnar al-Assad

Representanter från Arabförbundet som besökte Syrien i veckan sade till president Bashar al-Assad att han måste få ett slut på våldet och inleda reformer, annars kommer en internationell intervention att inledas, skriver en kuwaitisk tidning.

Dagstidningen al-Qabas citerar välinsatta arabiska källor.

– Den arabiska delegationen var uppriktig och tydlig under mötet med det syriska ledarskapet och varnade för att om en arabisk lösning misslyckas betyder det en internationalisering av krisen, säger källorna enligt tidningen.

– Det skulle innebära att Syrien bör förvänta sig en utländsk intervention och en smärtsam internationell blockad av ekonomin och andra aspekter.

Gruppen från Arabförbundet leddes av Qatar och höll samtal med al-Assad i onsdags. Gruppen ska träffa syriska företrädare i Doha senare på söndagen.

Syrien ber om fortsatt ryskt stöd

Syriens president Bashar al-Assad sade i rysk tv på söndagen att han förväntar sig fortsatt stöd från Ryssland trots den växande kritik som riktas mot hans regim och hårda tillslag mot oppositionen.

– Rysslands roll är extremt viktig, sade al-Assad till Moskvas Kanal 1 i en intervju som skulle sändas på eftermiddagen.

– Från krisens första dag har vi varit i nära kontakt med den ryska regeringen. Vi ger detaljerade beskrivningar till våra ryska vänner av de senaste händelserna.

al-Assads uttalande kommer mindre än en månad efter det att den ryske presidenten Dmitrij Medvedev för första gången sade till sin syriska kollega att han måste antingen genomföra politiska reformer eller lyssna till kraven på hans avgång.

Men Ryssland här ändå fortsatt att stödja Syrien i FN:s säkerhetsråd och har stoppat tidigare resolutioner som krävde hårdare sanktioner.