Nyheter

Nisreen, 19, var Gaddafis bödel

Av: 

Anna Alexandersson

NYHETER

Nisreen, 19 våldtogs – sen tvingades hon avrätta rebellfångar

Nisreen, 19, (i mitten) var Gaddafis bödel.
Nisreen, 19, (i mitten) var Gaddafis bödel.

Nisreen, 19, är både bödel och offer i Gaddafis krig.

För ett år sedan värvades hon till diktatorns kvinnliga vaktstyrka.

Hon tränades till krypskytt och avrättade en efter en av rebellfångar som stod en meter framför henne.

Nisreen Mansour al Forgani, 19, ligger fjättrad vid sin sjukhussäng i ett hårdbevakat rum på Matiga militärsjukhus i Tripoli. Hennes fötter är blåslagna och fängslade i fotbojor vid sänggaveln.

Hon avrättade 11

Hon har erkänt att dagarna innan huvudstaden föll sköt hon på nära håll så många som 11 tillfångatagna rebeller.

– Jag dödade först en, då skickade de upp ännu en till rummet, berättar Nisreen för en Dailymail-reporter på söndagen.

Nisreen är en av tusentals kvinnor som rekryterades till Gaddafis kvinnomilis. Hon har erkänt sin skuld för rebellerna.

Det här är historien om hur Gaddafi gjorde en tonårsflicka, som tog hand om sin cancersjuka mamma, till en bödel.

Rekryterad av mammas vän

Nisreen säger att hennes familj inte stödde regimen och att de protesterade när hon gick med i Gaddafis vaktstyrka förra året.

En väninna till hennes mamma, kallad Fatma al Dreby, var chef över den kvinnliga grenen och väldigt påstridig. Nisreen var ung och vacker – och precis rätta materialet för att bli krypskytt.

När upproret mot Gaddafi, som styrde Libyen med järnhand i 42 år, startade i februari bemannade Nisreen olika vaktposter runt om i Tripoli.

Blev hotad, slagen och inlåst

Hennes förband hade sin bas granne med Gaddafis högkvarter. Fatma, som rekryterat henne, höll hård koll på sina adepter.

– Hon talade om för mig att om min mor sa något illa om Gaddafi skulle jag omedelbart döda henne. Sa jag något om honom som hon ogillade blev jag misshandlad och inlåst i mitt rum. Hon sa också att om rebellerna kom skulle de våldta oss, berättar Nisreen för Daily Mail.

Nisreen hävdar – och både hennes läkare på sjukhuset och några av rebellerna där tror henne, enligt tidningens reporter – att hon avrättade fångarna under tvång.

Nisreen utsedd till bödel

Hon säger att hon och andra blev våldtagna av höga manliga militärer – och övergreppen skedde allt oftare när regimen började krackelera. Fatma var den som levererade flickorna och våldtäkterna skedde i ett rum på basen.

När inbördeskriget nådde Tripoli blev Nisreen utsedd till bödel.

Hon berättar att hon fördes till en byggnad i stadsdelen Bosleem i Tripoli och fick en AK47 i handen. De tillfångatagna rebellerna var bundna vid ett träd på gårdsplanen. En efter en fördes de in. En del var sönderslagna – andra misshandlades av vakterna framför hennes ögon.

"Jag sköt under dödshot"

Hon säger till Daily Mail att hon vände sig bort för att inte se när hon sköt – men blev tillrättavisad. Tvekade hon osäkrade en av de vaktande soldaterna i rummet sitt vapen och riktade mot henne.

– De sa till mig att om jag inte avrättade fångarna så skulle de skjuta mig.

Läkare: Flickor blev våldtagna

Barnpsykologen Rabia Gajum, som frivilligt arbetar på sjukhuset, säger att "alla flickor i vaktstyrkan blev våldtagna". Nisreen är blåslagen och behöver vård för höftskador hon fick när hon flydde genom fönstret och sen blev påkörd av en bil.

Daily Mail har tagit del av dokument som stödjer Nisreens berättelse – men avrättningarna, som skedde i stadsdelen Bosleem som ännu inte är säkrad av rebellerna, har vi bara hennes ord på.

Doktor Rabia Gajum säger att den nya regeringen håller Nisreens öde i sina händer:

– Nisreen är också ett offer. Hennes bror berättade för mig att familjen försökte få ut henne från 77:e brigadens bas, men de blev hotade av soldater.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: