Krimhalvön

Expert: Ryssland visar muskler vid Kertj

Av: 

TT

Ett fartyg blockerar passagen till Kertjsundet vid Krimhalvön.
Ett fartyg blockerar passagen till Kertjsundet vid Krimhalvön.

NYHETER

Ryssland har öppnat Kertjsundet för sjöfart efter att på söndagen ha stoppat och tagit kontroll över tre ukrainska marinfartyg, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Ria.

FN:s säkerhetsråd har kallat till krismöte om händelserna.

De tre ukrainska fartygen hålls fortfarande av Ryssland, förtöjda vid hamnen i Kertj, uppger ett vittne för Reuters. De ska inte bära några synliga spår av skador.

Moskva påstår att båtarna illegalt gick in på ryskt territorialvatten medan Kiev hävdar att de helt enligt reglerna var på väg mellan de ukrainska städerna Odessa och Mariupol, en färd som kräver passage genom Kertjsundet.

– Det här är ett sätt för Ryssland att upprätthålla trycket mot Ukraina. Man vill begränsa Ukrainas möjligheter att fatta självständiga beslut, säger Johan Norberg, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut.

– Jag tror att Ryssland vill visa att de kan stänga Kertjsundet om de vill, de vill visa att det här området är ryskt, fortsätter han.

Oproportionerligt

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) reagerar på Moskvas agerande.

"Djupt oroande eskalering av Ryssland vid Kertjsundet. Ryssland måste upphöra med sitt provokativa uppträdande och släppa fram sjötransport i enlighet med internationell rätt", skriver hon på Twitter.

Värt att notera är att de ukrainska fartygen är små och saknar strategisk betydelse, påpekar Johan Norberg. Enligt ett uttalande från den ukrainska marinen, citerat i New York Times, beströk ryska jaktplan fartygen. Att sätta in flygstridkrafter mot fartyg av den här storleken kan ses som oproportionerligt.

– Det är ganska hårdhänt. Om det har varit beskjutning med flyg så är det ganska hårt, säger Johan Norberg.

Den ryska säkerhetstjänsten FSB bekräftar att man också öppnade eld mot fartygen innan man gick ombord och genomsökte dem.

Sedan Ryssland under våren 2014 annekterade Krimhalvön har en bro byggts över Kertjsundet. På söndagen placerade Ryssland ett fraktfartyg under bron för att stoppa de tre ukrainska fartygens inträde i Azovska sjön från Svarta havet.

Befarad eskalering

Konfrontationen väcker farhågor om en militär eskalering mellan Ryssland och Ukraina. FN:s säkerhetsråd har kallat till krismöte under måndagen.

På uppmaning från det ukrainska försvarsdepartementet vill president Petro Porosjenko införa ett 60 dagar långt undantagstillstånd i landet och har begärt att en omröstning hålls i parlamentet under dagen.

– Frågan är om det blir en eskalation eller om alla kommer att backa, säger Norberg.

Han understryker att det är viktigt att se skärmytslingen i Kertjsundet i ett större perspektiv.

– Ryssland tycker att de har en större roll att spela i värden. De anser att de har en intressesfär och den innefattar definitivt Ukraina.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Det kan väst svara med – om Ryssland anfaller

ÄMNEN I ARTIKELN

Krimhalvön

Ukraina

Petro Porosjenko

Ryssland