Nyheter

Löfven storsatsar på forskning

Av: 

Anette Holmqvist

Elisabeth Marmorstein

NYHETER

"Avgörande för framtiden"

Stefan Löfven vill storsatsa på en ny forsknings- och innovationspolitik i sin skuggbudget.

Frågan är helt avgörande för Sveriges framtid, enligt S-ledaren.

– Om inte vi klarar jobben kommer vi inte ha någon välfärd i Sverige, säger Löfven.

Stefan Löfven presenterade sin nya forskningsstrategi på en pressträff på Kungliga tekniska högskolan ihop med partiets gruppledare Mikael Damberg och Jennie Nilsson, näringspolitisk talesperson. Trion presenterade en storsatsning på forsknings- och innovationspolitik under parollen "En ny värld- nya förutsättningar".

Lång sikt

Satsningen innehåller fyra punkter:

• Ett tioårigt perspektiv på forsknings- och innovationspolitiken.

• 800 miljoner till ett strategiskt samverkansprogram.

• Ett innovationsråd.

• 50 miljoner till stärkt riskkapitalförsörjning.

– Vi vill stärka den svenska samverkansmodellen. Vi vill samla näringsliv, akademi och det offentliga i en dialog om hur vi ska utveckla Sverige, säger Stefan Löfven.

"Skördar frukterna"

Mikael Damberg slog fast att Sverige måste ta efter Tyskland och Danmark i synen på forskning.

– Vår forsknings- och innovationspolitik tar nu tioårsperspektiv. Danmark gjorde den förändringen 2000, och det skördar man frukterna av i dag, säger han.

Enligt Jennie Nilsson finns det mycket att vinna på att rikta resurserna rätt inom forskningsområdet.

– Bland länder som jobbar effektivt och bra med innovationer och som tar nya steg inom området sticker Tyskland och Danmark ut. De riktar sina resurser mot gemensamma mål. Och de får ut mer varor, produkter och tjänster av den forskning de lägger ned.

Nya mediciner

Särskilt viktigt anser S att en långsiktig forskningstrategi är inom det så kallade lifescience-området, det vill säga forskning om de stora folksjukdomarna som cancer och hjärt-kärlsjukdomar.

– Medicinutveckling tar ofta 15-20 år, så i den delen måste vi ha långsiktig strategi, säger Löfven.

I slutet av juni skrev den ekonomiska talespersonen Magdalena Andersson en debattartikel i DN ihop med Per Bolund (MP). Där efterlyste de en blocköverskridande överenskommelse om forskningspolitiken. Det kravet upprepar Stedan Löfven nu.

– Sverige måste ha ett långsiktigt perspektiv i den stentuffa konkurrensen, säger S-ledaren.

"Som sättpotatis"

Ända sedan Stefan Löfven tillträdde som partiledare för Socialdemokraterna i januari har han talat om betydelsen av satsningar på just forskning och innovationer. Han har både efterlyst mer pengar och bättre matchning mellan näringsliv och forskning.

I vintras inledde han sin innovationsresa runt Sverige. Första stoppet var Karolinska sjukhuset i Huddinge, där han slog fast:

– Det är som sättpotatis, om man inte anstränger sig och forskar i första ledet blir det inga produkter och tjänster som man kan leva på senare.

Om några veckor kommer regeringens stora forskningsproposition som läggs fram vart fjärde år. Redan inför höstbudgeten avslöjade alliansen en forskningssatsning på 11,5 miljarder mellan 2013-2016. Det är en ökning med fyra miljarder. Utbildningsminister Jan Björklund talade om en "historisk satsning".

Men Stefan Löfven, som har profilerat sig i frågorna, menar att S-satsningen kommer att bli ännu större, vilket kommer att märkas snart.

ANNONS

Den omåttligt populära Muminmuggen "Fiske" finns nu till 30% rabatt hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter