Döms till fyra år – som blev ett år

Av: Oscar Nelson

Publicerad:
Uppdaterad:

Silvio Berlusconi dömd efter sex år lång rättegång

Berlusconi.
Foto: AP
Berlusconi.

Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi döms till fyra års fängelse för skattebrott, enligt Reuters.

Men bara timmar senare meddelar domstolen i Milano att straffet sänks till ett år.

Nu rasar Berlusconi mot domen.

– Det är utan tvekan en politisk dom precis som alla tidigare rättegångar mot mig, säger han i sin egen tv-kanal.

Silvio Berlusconi, 76, och hans 10 medåtalade anklagas för att ha köpt rättigheterna till att sända amerikanska filmer i Italien via Berlusconis privata tv-bolag Mediaset TV.

De inköpta rättigheterna ska inte ha deklarerats korrekt för att undvika att betala skatt, skriver Huffington Post.

Berlusconi väntas överklaga

Rättegången har pågått i sex år och Berlusconi väntas överklaga domen innan den vunnit laga kraft, rapporterar CNN.

Den förre premiärministern dömdes till fyra års fängelse. Men kort efter att beslutet kommit meddelade domstolen att straffet kortas till ett år, skriver AFP.

Bakom beslutet ligger en amnestilag från 2006, godkänd av den dåvarande vänsterregeringen, som syftar till att minska överbeläggningen i Italiens fängelser, skriver TT.

Kallar domen för politisk

Nu har Berlsusconi själv valt att kommentera domen i sin egna tv-kanal Italia 1. Enligt AP ska Berlusconi kallat domen för ett: ”oacceptabelt rättsligt trakasseri” och ”Det är utan tvekan en politisk dom precis som alla tidigare rättegångar mot mig”.

Berlusconi, som även förbjuds i fem år från att inneha en offentlig tjänst, anklagas för att ha artificiellt blåst upp priserna på filmrättigheter som köpts av skalbolag och sedan sålts tillbaka till Mediaset, enligt AP.

Men det är fortfarande inte klart om Berslusconi kommer att avtjäna ett fängelsestraff. I Italien måste en dom passera två rättsinstanser innan domen kan verkställas, enligt AP.

En politiker med nio liv

I 18 år var Berlsusconi den mest omtalade i politikern i Italien. I november ifjol avgick han som premiärminister och en era i Italiensk politik tog till synes slut.

Bersloscuni har överlevt flera politiska skandaler, där korruption och sex ofta har varit ingredienserna i politikern och mediemogulens inte helt fläckfria CV.

Just nu är Berlusconi till exempel misstänkt för att ha köpt sex av en minderårig flicka, något han själv förnekar, enligt AP.

Domen kom bara två dagar efter att Berlusconi deklarerat att han inte kommer att försöka bli premiärminister igen.

Publicerad: