Nyheter

Rödhårigas pigment kan orsaka hudcancer

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Enligt ny forskning hjälper inte ens skydd mot solen

Att rödhåriga och personer med ljus hy är mer känsliga för solen är tidigare känt.

Ny forskning visar att deras pigment i sig kan orsaka cancer.

Inte ens skydd mot uv-strålar tycks hjälpa.

Redan nu får rödhåriga finna sig i att i större utsträckning än andra vara i riskzonen efter kontakt med solens uv-strålar. Skador som brännsår, åldrande hy och hudcancer är sådant som drabbar rödhåriga mer än andra.

Pigmentet farligt

Forskare har nu levererat fler tråkiga nyheter.

Själva pigmentet som orsakar den röda nyansen, feomelanin, verkar i sig självt orsaka hudcancer i en viss utsträckning, uppger tidsskriften Nature.

I en undersökning ville forskarna se hur uv-strålar orsakade olika skada på möss med olika hårfärg. Man använde albino-, röd- och olivfärgade möss och skulle se hur de olika pigmenten reagerade och hur de utvecklade hudcancer.

– Vi studerade hur melanom bildades hos ”rödhåriga” möss och upptäckte att de röda pirgmenten hade en förmåga att främja melanom att bildas, trots att vi inte tillfört ultravioletta strålar, säger en av studiens upphovsmän, David Fisher, till AFP.

– Det var en överraskning för oss, eftersom vi förväntade oss att ljushyade personer fick melanom på grund av svagt skydd från solljus och uv-ljus, fortsätter Fisher som är chef för canceravdelning på Massachusetts sjukhus i Boston.

Sol ökar risk

Men när man utsätts för sol ökar risken ännu mer och 8 av 10 fall av malignt melanom orsakas av uv-strålning.

Hos människor utvecklas hudcancer oftast på hud som utsätts för solstrålar.

– De ser nästan aldrig melanom på, till exempel, någons rumpa, säger Eugene Healy, hudläkare vid universitetet i Southampton till Nature.

Publisert: