Djurfoder smittat av salmonella

Jordbruksverket: ”Företaget har sålt foder till ungefär 400 djurägare”

Sverige kan ha drabbats av ett stort salmonellautbrott efter att smittan upptäckts i djurfoder.

Enligt Jordbruksverket har det sålts till omkring 400 djurägare sedan den 15 mars.

– Vi betraktar allt foder under den här tiden som trolig smittkälla, säger djurskyddschef Helena Kättström.

Salmonellasmittat foder har upptäckts vid rutinprovtagningar hos AB Johan Hansson i Uppsala, bekräftar företaget för Aftonbladet.

I ett pressmeddelande skriver Jordbruksverket att foderproducenten nu har stoppat alla sina leveranser.

– Vi kommer nu att kontakta djurägarna och ge dem närmare information. Vi arbetar också för att komma igång med provtagningen av djuren inom de närmaste dagarna, säger Helena Kättström, djurskyddschef på Jordbruksverket, i pressmeddelandet.

Främst nötkreatur

Det är framför allt nötkreatur som misstänks ha fått smittat foder, men även får, grisar och hästar kan ha drabbats, skriver Jordbruksverket.

– Ungefär 400 djurägare har fått foder från det aktuella foderföretaget sedan den 15 mars. Både direkt från företaget och via återförsäljare, säger Helena Kättström till Aftonbladet.

Störst risk för smitta ska det vara i foder som har levererats efter den 7 april.

”Ska gå fel i ganska många steg”

Enligt Helena Kättström krävs det dock en hel del otur för att människor ska bli smittade.

– Vi har en hel kedja för att garantera livsmedelssäkerheten i Sverige, och köttet som sådant innehåller inte salmonellabakterier om inte kon är väldigt sjuk. Men i sådana fall kan de normalt sett inte slaktas utan då ska de kasseras, säger hon.

– Om de ändå ser friska ut kan de fortfarande bära salmonellabakterier i tarmen, men med en god slakthygien ska det inte komma till köttet. Skulle det ändå göra det så dödar du normalt sett bakterierna genom en god kökshygien och att upphetta köttet, så det ska gå fel i ganska många steg för att du ska få det.

Publisert: