Nyheter

Chockas av avslöjandet

Av: 

Erik Wiman

Richard Aschberg

NYHETER

Lars Ohly: Det är helt uppåt väggarna – Säpo ska helt enkelt ge fan i sådant här

Säpoinfiltratören spionerade på de nuvarande ­topparna i Vänsterpartiet Lars Ohly och Jens Holm.

Båda är i dag upprörda, kränkta och kräver att ­Säpo lägger alla kort på bordet.

– Det är att missbruka demokratin att skicka in informatörer, säger Lars Ohly.

ÖVERVAKADES Vänsterpartiets förre partiordförande skräder inte orden när han får reda på att Säpo haft honom och flera andra vänsterpartister under uppsikt så långt som in på 2000-talet. ”Det är att missbruka demokratin”, säger Ohly.

Både Lars Ohly och Jens Holm tillhör Vänsterpartiets absoluta toppskikt och sitter i dag i riksdagen.

Lars Ohly var fram till 2010 partiledare och Jens Holm har ett förflutet som Europaparlamentariker.

För båda kommer Aftonbladets avslöjande om Säpo­spionen Sjöholm som en chock.

Samma år som Hans-Erik Sjöholm lämnade uppgifter om Lars Ohly blev han ­invald i riksdagen och var ­sedan flera år tillbaka partisekreterare i Vänsterpartiet.

– Säpo ska helt enkelt ge fan i att samla in uppgifter om partisekreterare i riksdagspartier, det är helt uppåt väggarna, jag är oerhört förvånad och väldigt väldigt kritisk.

Begärde handlingar

Lars Ohly säger att han på 1970-talet anade att Säpo och även den militära underrättelsetjänsten hade ögonen på honom i samband med hans värnplikt, men han kunde aldrig ana att de tog emot uppgifter om honom så sent som i slutet av 1990-talet.

– Det som väcks i mig är att jag blir förbannad och stridslysten. Jag vill veta om jag har övervakats mer. Jag vill veta om det har pågått en längre tid och om det finns uppgifter som ni inte har fått fram, men som Säpo på olika sätt försökt att få fram kring mig och mitt politiska arbete.

Lars Ohly har själv begärt att få ut de handlingar Säpo har om honom, men har fått avslag utan motivering.

Även Jens Holm reagerar kraftigt när han får veta att en av hans vänner inom Vänsterpartiet i själva verket var en infiltratör som lämnade uppgifter till Säpo in på 2000-talet.

– Jag vill gå till botten med det här, säger han.

”Udda figur”

Holm minns Sjöholm som en lite udda figur som kom in i vänsterns studentförbund på 1990-talet.

– Jag kände aldrig att han var genuint intresserad av vänsterpolitik utan mera att han sökte kontakt med mig och en del andra och det tyckte jag var helt ok då.

– Jag upplever det som smått obehagligt att säkerhetspolis samlar in såna här uppgifter om mig och de låter inte mig få veta att de tar information om mig och att de uppenbarligen har någon form av registerföring över mig.

Koppling till KPML(r)

Han förstår inte varför Säpo skulle vara intresserade i engagemanget han hade för Colombia och Farc-rörelsen på den tiden.

– Farc var på den tiden ­inte klassad som en terroristorganisation. Det var ju fredsförhandlingar och svenska regeringen var ju också involverad. Jag var på ambassaden flera gånger och de visste att jag var engagerad i den här frågan.

Hans-Erik Sjöholm lämnade även uppgifter om Vänsterpartiet i Uppsalas kopplingar till KPML(r) under tiden som Jonas Wikström var ordförande. Jonas Wikström satt även en kort tid i riksdagen 2005.

– Det som skulle kännas olustigt skulle vara om Säpo skulle ha varit intresserade av det här, säger Wikström.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter