Publicerad:

Undersöker Lanzas dna i jakt på ondskans gen

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
1 av 15
Adam Lanza.

Forskare i USA ska nu samla in dna-prover från Adam Lanza – mannen bakom skolmassakern i Newtown.

Genetiker vill nämligen undersöka om han – och andra bakom vansinnesdåd – bär på en särskild gen.

– De kan leta efter mutationer som kan vara associerade med mentala problem och som kan öka risken för våldsamhet hos personen, säger Arthur Beaudet, professor på Baylor College of Medicine.

Efter skolmassakern på Sandy Hook Elementary School i Newport vill nu forskare i staten Connecticut genomföra undersökningar på attentatsmannen Adam Lanza, som dödade 27 personer.

På initiativ av rättsläkaren H Wayne Carver väntas genetiker vid Connecticuts universitet inleda en studie som sägs vara den första i sitt slag, skriver ABC News.

– Man har bett om hjälp från oss och vi är villiga att assistera på alla sätt vi kan, säger universitetets talesman Tom Green.

Förklarar våldsamhet

Genom att undersöka Lanzas dna ska forskarna undersöka om det finns mutationer eller avvikelser i generna som kan öka risken för aggressivt eller våldsamt beteende.

Arthur Meaudet är professor på Baylor College of Medicine och säger till ABC News att det sedan tidigare är känt att vissa genetiska defekter tidigare har kunnat sammankopplats med aggressiva tendenser.

– Jag tror inte att någon av dessa mutationer skulle förklara alla massmördare, med några av dem har mutationer som kan skapa både schizofreni och schizofrenirelaterad våldsamt beteende, säger Meaudet.

Men studien får även kritik innan den ens har inletts.

– Med tanke på hur brett man skulle behöva kolla och med tanke på de felaktiga positiva svar som uppkommer i tester, finns stor risk att man skulle finna några vilseledande genetiska markörer, som senare skulle visa sig vara falska samtidigt som man i onödan har stigmatiserat en stor grupp människor, säger Harold Bursztajn, professor i psykiatri vid Harvards medicinska fakultet.

Finns fara med snabb lösning

En studie som bara fokuserar på genetiska defekter skulle kunna få konsekvensen att man missar andra faktorer som ligger bakom en massmördares uppkomst, enligt Bursztajn.

– Det sista vi behöver är att personer som är i sorg erbjuds en snabb lösning som kan hjälpa vår ångest, men som kan vara kontraproduktiva för vårt långsiktiga välbefinnande och etik.

Publicerad:
Publicerad: