Mia, 27, anmälde våldtäkt på fest

NYHETER

– Polisen rådde mig dricka kaffe med mannen

Mia, 27, anmälde att hon våldtagits men ärendet lades ner direkt.

– Den kvinnliga polisen rådde mig att låta tiden gå och sedan ta en kaffe med mannen i fråga.

Det var i mitten av mars som Mia besökte en krog i en mindre stad i Södermanland. Hon umgicks med en handfull väninnor och blev under kvällen bjuden på en öl av en man.

– Det var till en början en helt vanlig, glad och sprallig kväll.

Men för Mia slutade krogbesöket med en minneslucka på åtta timmar, och en anmälan om våldtäkt.

När krogen stängt, vid tvåtiden på natten, anslöt hon och en av väninnorna till en efterfest hos en ny bekant.

”Allt svart”

– Från halv tre på natten till klockan tolv nästa dag är allt svart för mig. Jag vaknade upp i en främmande lägenhet med en karl jag aldrig träffat. Jag både kände och såg att jag hade utsatts för ett samlag.

27-åringen gjorde en anmälan om våldtäkt och vid ett sjukhusbesök samma dag gjordes ett så kallat rape-kit med blodprov för alkohol och droger och hennes kläder beslagtogs.

Polisen förhörde en av väninnorna, samt en man som medgav att han haft sex med Mia men bestred våldtäkt. Därefter fick Mia veta att ärendet lagts ner.

– Jag behandlades oerhört nonchalant av poliserna i tjänst, säger Mia.

Trots att hon vid undersökningen konstaterades ha blåmärken på armarna och svullnad på en kota och trots att en väninna vittnat om att hon hittade Mia liggande naken på badrumsgolvet.

”Låt tiden gå”

– Polisen berättade att proverna inte skulle skickas för analys. Orsaken var att jag inte hade någon minnesbild som kunde bekräfta att jag utsatts för brott och att ord stod mot ord.

Värre än det, tycker hon, är polisens bemötande under förhöret.

– Hon sa "Jag säger som jag sa till honom: Låt tiden gå och träffas på en kaffe och prata om det här." Det är åt helvete att en polis kan få yttra sig så.

Både Mia och hennes mamma har under månaden haft upprepade kontakter med polisen för att vädja om en utredning.

– Vad ger det här för budskap till männen? Att om man drogar den man tänker våldta går man automatiskt fri, säger mamman.

Först i går, efter ytterligare en kontakt med polisen, fick Mia veta att hennes prover trots allt sänts för analys.

”Förstår varför inte kvinnor anmäler”

– Hade jag inte legat på hade jag inte ens vetat att de gått vidare. Hela handläggningen är förvirrande. Jag förstår nu varför fler kvinnor inte anmäler våldtäkter, men det är tragiskt.

Enligt Lars Franzell vid länskriminalen var "bevisläget sådant att det inte såg ut att kunna styrkas något brott" men "ärendet har absolut inte lagts ner".

När Aftonbladet ber att få tala med polisen som höll i förhöret svarar han:

– Hon har inte tid. Och jag kan inte kommentera andrahandsuppgifter. Men jag håller med min anställda om att bevisläget inte ser alls gott ut.

Mia har valt att vara anonym för att hon bor i en mindre stad.