Avpixlats huvudman nekas medlemskap i Publicistklubben

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Mannen bakom hatsajten Avpixlat, Mats Dagerlind, ansökte om medlemskap i Publicistklubben.

Men styrelsen avslog hans förfrågan.

– Styrelsen var enig om att säga nej till hans ansökan, skriver ordförande Stina Lundberg Dabrowski i ett mejl till Aftonbladet.

Mats Dagerlind.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Mats Dagerlind.

I februari i år bjöd Publicistklubben in hatsajten Avpixlats huvudman, Mats Dagerlind, för en debatt under rubriken ”Går näthatet att stoppa?”på Kulturhuset i Stockholm.

Avpixlat är en sajt med kopplingar till Sverigedemokraterna och som ofta anklagas för att vara en källa till näthat.

Under debatten framkom det att Mats Dagerlind ansökt om medlemskap i Publicistklubben.

En ansökan som nu fått avslag.

– Vi diskuterade hans ansökan vid förra styrelsemötet och styrelsen var enig om att säga nej till hans ansökan, eftersom hans huvudsakliga verksamhet sker vid en sajt som inte står ”under redaktionell ledning”, skriver Stina Lundberg Dabrowski i ett mejl.

Avpixlat – en Wordpress-blogg

Mats Dagerlind hävdade själv under debatten att frågan om utgivarskapet för Avpixlat diskuterats inom redaktionen, men kallade samtidigt sajten för en blogg. Enligt Dagerlind är det i kommentatorsfälten som hatet finns och att sajten inte har resurser för att moderera bort det som skrivs där.

– Varför ska en Wordpress-blogg ha en ansvarig utgivare? sa han då.

När Aftonbladet når Mats Dagerlind på telefon säger han sig inte vara förvånad - men besviken - över Publicistklubbens beslut.

– Jag blev irriterad och förbannad när jag fick beskedet. Först fick jag inte ens någon motivering.

Dagerlind påpekar att han sökt medlemskap i form av skribent på Sverigedemokraternas medlemstidning SD-kuriren, och inte som krönikör på Avpixlat.

Ska skicka in ny ansökan

–  Man blir lite besviken på nivån. Det är så oärligt att inte låtsas om fakta på det här sättet, jag vet ju att de vet om min roll som redaktionsmedlem på SD-kuriren och det är i den egenskapen jag sökt medlemskap, säger han.

Vad tror du det beror på?

– Det är ett politiskt beslut baserat på mina åsikter. Det finns medlemmar som sagt att de ska säga upp sitt medlemskap om min ansökan godkänns. Det visar på en åsiktsfascism inom mediaetablissemanget som är rätt bisarr.

Ska du skicka in en ny ansökan?

– Ja, kanske inte just nu. Men det ska jag.

Publicerad: