Snacka om jubilar – mobilen fyller 40

NYHETER

Men någon ålderskris lär knappast lura runt hörnet

1 av 11 | Foto: Titta han snackar! Världens första mobil var ganska olik dagens smartphone. Men den gick alldeles utmärkt att ringa med. ”Jag ringer bara för att se om det låter bra hos dig”, sa Moto­rola-anställde Martin Cooper när han ringde det allra första mobilsamtalet.

Nallen har blivit 40.

Men upplever knappast någon ålderskris.

Den 3 april 1973 ringdes det allra första mobiltelefonsamtalet.

”Jag ringer bara för att se om mitt samtal låter bra hos dig”. Så lät det allra första samtalet från en handburen mobiltelefon, som ringdes av amerikanen Martin Cooper, anställd på Motorola i New York, den 3 april 1973, skriver Sky News.

Vem han ringde till?

Konkurrerande företaget AT&T.

Laddning – 10 timmar

Den Motorola Dynatac han använde var drygt 20 centimeter lång och innefattade 30 kretskort. Men den kunde bara användas till att prata i 35 minuter innan den behövde laddas igen – något som tog tio timmar.

Sedan dess har tekniken nått svindlande höjder. Men brittiske experten Mike Short säger till Sky News att det är svårt att sia om hur de kommande 40 åren för mobiltelefonen kommer att se ut.

Sju miljarder

– Det är väldigt svårt att förutspå eftersom teknikutvecklingen går allt snabbare. Men jag skulle säga att vi alla, globalt, kommer att vara mer mobila.

Han fortsätter:

– De omkring sju miljarder anslutna enheter som finns i dag kommer nog att vara över 70 miljarder om 40 år.