Nyheter

”MP:s politik leder till att vi bygger oss fast i bilsamhället”

Av: 

Pär Karlsson

Attacken mot MP: ”Er politik bygger fast oss i bilsamhället”
Attacken mot MP: ”Er politik bygger fast oss i bilsamhället”

NYHETER

Miljöpartiet har som uttalat mål att minska bilberoendet. Men inför helgens kongress får man hård kritik om att deras politik ger motsatt effekt.

– MP:s politik leder till att vi bygger fast oss i bilsamhället, säger Oskar Öholm (M), gruppledare i riksdagens civilutskott.

Oskar Öholm

Miljöpartiet har som uttalat mål att minska bilberoendet. Men inför helgens kongress får man hård kritik om att deras politik ger motsatt effekt.

– MP:s politik leder till att vi bygger fast oss i bilsamhället, säger Oskar Öholm (M), gruppledare i riksdagens civilutskott.

På fredag inleds Miljöpartiets kongress i Västerås, där man bland annat ska anta ett nytt partiprogram. Inför mötet får man nu hård kritik av Moderaterna när det gäller bostadsfrågan, som varit en av MP:s profilfrågor de senaste åren. De gröna har länge drivit på för att minska bilberoendet i Sverige, bland annat genom utbyggnad av kollektivtrafiken. Men enligt Moderaterna så ger partiets bostadspolitik i landets storstäder till motsatt effekt.

– Urbaniseringen i Sverige är en stor framtidsutmaning och vi behöver bygga massvis med bostäder. Men det är svårt att veta vad MP vill i bostadsfrågan. Deras retorik går nämligen inte alls ihop med hur de agerar, säger Oskar Öholm, M:s bostadspolitiska talesperson.

”MP är inne på fel linje”

För att få fart på byggandet i Stockholm och andra städer så behövs det enligt M att man ser över reglerna kring buller, att man förtätar bebyggelsen och att man vågar bygga mer.

– Det är också ett smart sätt att göra folk mindre beroende av bilen. Då kan jag konstatera att MP inte är inne på samma linje. De är väldigt ofta emot förslagen där vi försöker lösa bullerproblematiken och förtätningar av stadskärnorna. Deras politik leder till att vi bygger fast oss i bilsamhället, säger Öholm.

Han nämner ett exempel från Stockholm.

– Där har vi gått fram för att se om man kan ha som strategi att kunna bygga i hamnmiljöer. Men då uppstår problemet att industribuller och trafikbuller räknas som två olika saker, även om de låter exakt lika mycket. Om en båt åker förbi och låter lika mycket som en buss räknas det som industribuller och då blir det omöjligt att bygga. Det vill man ändra på i Stockholm, men MP säger nej.

Öholm menar att det finns miljöpartister som har förstått problematiken, men att deras röster inte är speciellt starka.

– Med MP:s politik blir det glesa städer där det ända sättet att ta sig till jobbet blir med bilen. För där man kan bygga med dagens regler är långt ute i skogen, säger han.

”Skyll inte ifrån er!”

På helgens MP-kongress skulle han gärna få ett besked från partiet i bostadsfrågan.

– Vi vill veta om de kommer att fortsätta att slentrianmässigt säga nej till täta urbana miljöer, vilket leder till ett mer bilberoende samhälle. Eller om de hakar på Alliansen politik som handlar om att vi måste kunna bygga städer igen.

Men enligt Daniel Helldén, oppositionsborgarråd för MP i Stockholm, är det helt fel av M att försöka skylla ifrån sig om bostadspolitiken.

– Det är fräckt av dem att försöka skylla sin egen misslyckade politik på oss. Vi har olika visioner om hur vi vill att Stockholm och Sverige ska byggas. Det är helt uppenbart att Moderaterna vill ha en stad där man bygger längs motorvägar, vi vill ha en stad där man bygger längs tunnelbanor, säger han.

”Deras sätt att bygga är gammaldags”

Enligt Helldén så stämmer det inte heller att MP skulle vara emot förtätningar av städer.

– När vi sitter med och planerar är vi alltid öppna för nya innovativa tekniska lösningar. För det viktiga är att minska bullret. Men vi är i sak emot att man bygger på sådana ställen där M vill bygga, längs med motorvägar. Deras sätt att bygga är gammaldags, vi vill ha en stadsplanering där man tänker på de som vill bo i staden och bygger kring kollektivtrafikplatser så man inte behöver bil, säger han.

MP menar i stället att Moderaterna "slänger ut bostäder långt utanför städerna, där det krävs bil för att bo".

 – Vi är överens om att det måste byggas mycket bostäder i Stockholm. De som vill bo här ska kunna göra det. Men de gör det på ett konstigt sätt. De är ansvariga för politiken, de är de som inte bygger tillräckligt och har skapat en enorm bostadsbrist. Det är de som misslyckats.

ANNONS

Snabb hjälp på vårdcentral eller i ett videomöte - Öppet dygnet runt i appen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert: