Nyheter

Svensk misstänks för sex med 11-årig flicka

Av: 

Erik Melin

NYHETER

En svensk man, 65, misstänks ha köpt sex med en elvaårig flicka i Thailand, via två kvinnor.

Mannen söks av thailändsk polis men befaras ha lämnat landet.

– Han kan lagföras i Sverige, säger Björn Sellström, gruppchef på rikskriminalens grupp som jobbar mot barnpornografibrott och sexuella övergrepp mot barn.

Två kvinnor sitter sedan igår anhållna i Bangkok, misstänkta för att ha sålt en elvaårig flicka till en 65-årig svensk man.

Mannens identitet är ännu okänd. Han är på fri fot och har enligt Bangkok News redan lämnat landet. Den thailändska polisen uppger för tidningen att de kontaktat svenska myndigheter för att dela med sig av information kring fallet.

Flickan ska ha sålts till mannen i Soi Cowboy-området i Bangkok. Mannen har sedan varit med flickan mellan den 2 och 5 februari.

Den svenske mannen misstänks också för att tidigare ha köpt sex från flera minderåriga flickor. Thailändska utredare tror dessutom att han filmat vid flera av tillfällena, för att senare sälja materialet utomlands, menar Pol Maj Gen Chavalit Sawaengphuet, chef för den thailändska polisens antitrafficking-grupp.

Kan dömas i Sverige

I Bangkok finns två sambandsmän från ett nordisk polissamarbete, de jobbar bland annat med sexbrott mot barn. Björn Sellström säger att man på rikskriminalpolisen känner till fallet men att man inte kan uttala sig i ärendet.

Den svenska polisen samarbetar med thailändsk polis i fall som detta. Björn Sellström säger att man i Thailand jobbar mycket hårt mot den här typen av brott.

– Det är viktigt för dem att tvätta bort stämpeln av att vara värdland för sexuella brott mot barn och andra hemskheter.

Han säger också att Thailand har större resurser än till exempel Kambodja och Filippinerna, som han menar har större problem med sexköp av barn.

Om mannen rest till Sverige kan svensk polis ta över förundersökningen. Visar det sig att han är skyldig kan han lagföras i Sverige.

– Vi har jobbat framgångsrikt och kunnat fälla flera personer med hjälp av polisen i de här länderna, till exempel Thailand, säger Björn Sellström.

Hyrde två hotellrum

De två anhållna kvinnorna, 32 och 46 år gamla, är identifierade. Förutom sexbrott misstänks de också för trafficking. Den elva år gamla flickan är från Kambodja. En av kvinnorna menar att hon tagit hand om flickan, efter att hennes mor rest tillbaka till Kambodja. Kvinnan säger också att den svenske mannen kontaktat henne för att köpa sex från flickan, men att hon inte bett om några pengar.

Den andra kvinnan säger att 65-åringen anlitat henne som översättare. Hon säger att hon inte hade någon vetskap om att han köpte sex med flickan, bara att han hyrt två rum på ett hotell.

Den elvaåriga flickan har nu tagits om hand av ett thailändskt rehabiliteringsprogram.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert: