Svenska bondpojkar på världsberömd bild

En kusin visade kultbilden på byggarbetarnas lunchpaus under bygget av Rockefeller Center.

Britt-Marie Johansson Dufva såg det direkt.

– Det var min pappa på bilden!, säger hon.

Bilden på de elva arbetarna som sitter på en stålbalk på 250 meters höjd och äter lunch är världsberömd. Den togs i september 1932 under bygget av Rockefeller Center i New York och publicerades i tidningen New York Herald Tribune.

Bilden hamnade senare på vykort och affischer och spred sig till hela världen. Men arbetarnas identiteter förblev så gott som helt okända.

Nu visar det sig att två av arbetarna är svenska bondpojkar, John Johansson (som är nummer sex från vänster på bilden) och Albin Svensson från Okome, skriver Hallands Nyheter

Dottern: Jag är helt säker

När en släkting visade bilden för Britt-Marie Johansson Dufva från Okome, kände hon omedelbart sin pappa John på bilden.

– Jag är hundra procent säker på att det är pappa. Jag kände igen hans ansikte, hans näsa, hans kropp, säger hon till Aftonbladet.

Hon berättar att hennes pappa åkte till USA 1925, där han jobbade, bland annat med bygget av Rockefellerskrapan, tills han åkte hem till Sverige 1935.

Någon gång på 1970-talet nämnde han bilden för sin dotter Britt-Marie, när de var ute på promenad.

– Han sa att man tagit en jättefin bild då och att han så gärna ville se den, han var övertygad att den måste ha blivit bra, säger Britt-Marie Johansson Dufva.

– Eftersom jag var bibliotekarie tyckte jag att jag borde kunna hitta den, men det lyckades jag inte med, säger hon.

”Orädd för höjder”

John Johansson berättade om bygget och hur trevligt han tyckte det var att ha arbetskamrater från så många olika länder.

– Pappa har alltid varit orädd för höjder.

När en annan släkting tittade på bilden kände han igen en annan Okomebo:

– Han som sitter bredvid John, det är ju Albin Svensson från Välasjö, han som kallades för Julles-Albin, säger Gunnar Johansson till hn.se.

Britt-Marie Johansson Dufva blev jätteglad när hon kände igen sin pappa på den världberömda bilden.

– Det är hisnande. Otroligt. Det var nästan som att se pappa igen. Han hade så gärna velat se den själv, säger hon till Aftonbladet.

Publisert: