Krisen får väljarna att svika Lööf

Rejält ras i ny undersökning av Novus/TV4

Annie Lööf fick partikamraterna att gräva ner stridsyxorna – för tillfället.

Nya bråk riskerar att blossa upp inför Centerstämman i mars.

Samtidigt har krisen fått väljarnas förtroende för partiledaren att rasa som en sten, enligt en undersökning av Novus/TV4.

Halv nio i går morse landade Annie Lööf på Arlanda efter den Thailands­semester hon fått avbryta i förtid.

Framför sig hade hon en dag av fortsatt krisarbete, intervjuer och samtal med partikamrater.

Förtroendet rasar

I en undersökning av Novus/TV4 sent i går har väljarnas förtroende för Lööf rasat efter striderna kring Centerns idéprogram.

Mätningen genomfördes i går och i förrgår och visar att de som tror att C-ledaren kan leda partiet till ett bättre resultat i valet 2014 än de 6,6 procent de fick senast har sjunkit – rejält. I juni trodde 21 procent att Lööf kunde lyfta partiet. I går­dagens mätning hade siffran rasat till sju procent.

Andelen som uppgav att de kunde tänka sig att rösta på partiet hade i mätningen också sjuknit från 21 till 15 procent.

Tar avstånd från månggifte

Klockan 14 inledde hon ett telefonmöte med partikamrater från hela landet. Det var bland annat hela riksdagsgruppen, parti­styrelsen och de 27 ordförandena.

Mötet avslutades efter 28 minuter. Då hade partiledaren än en gång förklarat att hon tar avstånd från tankarna på möjligheten till månggifte och slopad arvsrätt. Hon betonade också att programmet behövde mer ”socialt patos”. Men hon nämnde inte orden ”fri invandring” utan valde att konstatera att skrivningarna om öppna gränser måste bli tydligare.

Riksdagsledamoten Staffan Danielsson var en av deltagarna.

– Hon talade bra och kort. Jag delar hennes uppfattning om att det är sakfrågorna som är det väsent­liga. Det viktiga är inte hur vi etiketterar varandra, säger han.

Per Åsling, riksdagsledamot och distriktsordförande i Jämtland, tycker att Annie Lööf nu hanterat frågan på ett bra sätt:

– Ska man ha en remissomgång i partiet är det viktigt att partiledningen inte har en för hög profil under arbetets gång.

”Måste skrivas om”

Men landstingspolitikern Hans Lindqvist är inte nöjd.

– Det här räcker inte för mig. Programmet måste skrivas om helt. Om Annie bara tar bort de här punkterna kan vi räkna med en mycket, mycket livlig stämma.

Idéprogramgruppens ordförande Per Ankersjö är positiv till debatten. Men varnar för att striderna kommer att leda till att det slutliga idéprogrammet blir för urvattnat.

– Risken är att man får en produkt som inte engagerar människor så mycket. Så har vi gjort tidigare i partiet och det har varit ett av våra problem, säger han.

Publisert: