Så var politikernas förstamajtal

avVictor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Hån, påhopp och nya satsningar.

När svenska politiker firade första maj ställde Socialdemokraterna upp med både dagens toppnamn och gräddan av det gamla gardet.

Statsministerkandidaten Stefan Löfven fokuserade inte oväntat nog på jobb och utbildning.

Ingvar Carlsson, Göran Persson, Håkan Juholt och Mona Sahlin dök alla upp och hölls förstamajtal när Socialdemokraternas största högtidsdag var på agendan.

Sahlin hade valt att tala i Södertälje och passade på att håna Kristdemokraterna.

För att skapa jämställdhet skulle man göra precis tvärtom mot KD, menade hon.

– Då funkar det i stort sett alltid, sa hon i sitt tal.

Perssons attack

Förre statsminister Göran Persson höll sig på hemmaplan i Vingåker. Han attackerade regeringen som han menade har förstört svenska trygghetssystem.

– De har sagt att vi ska lämna vissa bakom oss, det gör folk rädda. Men du ska inte behöva bli fattig bara för att du förlorar jobbet. Det är solidaritet och trygghet som är drivkraften för ekonomisk tillväxt, sa Persson.

Nuvarande S-ledaren Stefan Löfven höll sitt tal i Malmö där han presenterade två nya satsningar för att få fart på jobben.

En ny forskningskommission för att blicka mot andra länders förmåga att få folk i arbete har initierats. Den leds av forskaren Mårten Palme och ska leverera resultat i början av nästa år. Dessutom vill S se en företagarförmedling som ska skapa möjligheter för äldre företagare att lämna över sina företag till ungdomar som vill bli egenföretagare.

– En sak står i vägen för er unga, det är arbetslösheten, Den äter drömmar och framtidstro. Den skapar hopplöshet och ilska. Och den växer föpr varje dag med en borgerlig regering, sa Löfven till storpubliken vid Folkets park i Malmö.

”Jalla, jalla, jobb åt alla”

På Norra Bantorget i Stockholm huserade LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson på hemtam mark och basunerade återigen ut sitt förslag på en 70-miljarderssatsning fördelat på fem år för att få ner arbetslösheten.

Han avslutade med att uppmana publiken att samstämmigt skandera:

– Jalla, jalla, jobb åt alla!

Publicerad: