Publicerad:
Uppdaterad:

Akademieledamot hotade poetens fru

Av: Lisa Röstlund, Leo Lagercrantz

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: Svenska Dagbladet
Göran Malmqvist.

Två ledamöter i Svenska akademien, Göran Malmqvist, 88, och Per Wästberg, 79, vill "förgöra och krossa" den kinesiske poeten Li Li, 51, avslöjade Aftonbladet i går.

I dag kan Aftonbladet avslöja att Malmqvist även hotat skada karriären för poetens hustru – Viktoria Li, Sveriges generalkonsul i Shanghai.

Till Aftonbladet vägrar Malmqvist kommentera:

– Hade du väntat dig det, lilla vän?

Författaren och akademiledamoten Göran Malmqvist har i samförstånd med akademikollegan Per Wästberg ämnat "krossa" den prisbelönte kinesiske poeten Li Li, kunde Aftonbladet avslöja i går.

Anledningen: en dikt på kinesiska som Li Li publicerat på en blogg, som handlar om en kvinna som gift sig med en 40 år äldre man. Malmqvist, vars hustru är 43 år yngre än han själv, tar för givet att dikten handlar om honom och uppger i mejl att han ska stoppa alla slags stipendier till Li Li och sprida dåliga recensioner om honom i svensk och kinesisk press.

I dag kan Aftonbladet avslöja att Malmqvist inte bara nöjer sig med att hota att skada Li Li:s anseende och karriär – utan även hans svenska hustrus, Viktoria Li, som är Sveriges generalkonsul i Shanghai.

Hotfullt brev till konsulatet

I ett mejl till Li Li daterat den 7 november låter Göran Malmqvist förstå att han ska skandalisera Li Li genom att översätta honom till svenska. Men Malmqvist nöjer sig inte där – han drar även in Li Lis fru. Malmqvist skriver ironiskt:

”Det kommer nog också att glädja din hustru, som väl inte kan tillgodogöra sig dikterna på kinesiska, att få avnjuta dem i min tolkning till svenska. Även Sveriges Utrikesminister bör bli väl tillfreds när han får veta att en anförvant till Sveriges Generalkonsul i Shanghai är henne behjälplig med att på sitt sätt sprida kännedom om svensk kultur.”

Några veckor senare skriver Malmqvist ett brev till Victoria Li, där ironierna är borttagna och tonen skarp. Brevet är ställt till svenska konsulatet i Shanghai och Aftonbladet har fått ta del av det efter att begärt ut det som allmän handling. I brevet skriver Göran Malmqvist:

”Som Ni kommer att se av mitt brev till Er make ställer jag honom inför ett val, som kan ha den största betydelsen för hans fortsatta verksamhet. Jag har också rått honom att diskutera detta val med Er, som ju också kommer att bli lidande om hans uppträdande skulle tvinga mig att publicera en utomordentligt kritisk recension av hans Tranströmer-tolkningar. Jag vill ogärna medverka till att så sker.”

När Aftonbladet når Viktoria Li för en kommentar svarar hon kort:

- Jag har ingen kommentar.

Skattar åt frågor

Göran Malmqvist själv skrattar ironiskt när Aftonbladet ringer:

– Vad kan du tänkas vilja?

Vi har tagit del av ett mejl du skickat till Sveriges generalkonsul i Shanghai, Li Li:s fru, där du hotar med dåliga recensioner som även kommer att göra henne "lidande".

– Jag har inga som helst kommentarer till några frågor som Aftonbladet har. Hade du väntat dig det, lilla vän?

Ja, det hade jag faktiskt. Har du någon kommentar till att du utnyttjar din position som ledamot i Svenska akademien för att hota om hindrade stipendier och dåliga recensioner?

– Jag säger ingenting alls om det här, min vän. Så mäktigt är inte Aftonbladet.

Har du diskuterat saken med Peter Englund?

– Jag svarar inte på någon av era frågor. Tack för att du ringde, avslutar Malmqvist med lätt ton.

Fotnot: Läs brevet från Göran Malmqvist till Li Li här.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: