Kvinna hittad mördad utanför Haparanda

NYHETER

Har kopplingar till mordet på Esa Rano

1 av 2

Rättegången om mordet på Esa Rano blev tumultartad, och den misstänkte mördaren är släppt i väntan på domen.

I torsdags skakades Haparanda av ett nytt misstänkt mord – som har kopplingar till mordet på Esa Rano.

– Vi kommer titta nogsamt på det, säger Anders Danielsson, chef för brottsutredningar för polisen i Norrbotten.

Foto: Esa Rano blev rikskänd efter att han överlevde ett yxöverfall i Vojakkala 2008.

Utredningen kring mordet på Esa Rano, som blev rikskänd efter att ha huggit i huvudet med en yxa, men överlevt vid ett grannbråk i byn Vojakkala, har varit minst sagt rörig.

Den 9 april hittades Esa Rano död i sitt hus i Kärrbäck. Polisen misstänkte först inget brott, men vid obduktionen två veckor senare upptäcktes ett kulhål i Esa Ranos bakhuvud – vilket man missat vid den första undersökningen.

Bombhotade rätten

En mordutredning tog fart och efter en knapp månad greps en misstänkt mördare. Han åtalades i början på augusti och för en vecka sedan inleddes rättegången i Luleå tingsrätt.

Redan första dagen dödshotades den mordåtalade 23-åringen, och bevakningen skärptes i Haparanda tingsrätt. Senare samma dag bombhotades tingrätten, och förhandlingen sköts upp.

Dagen därpå tog rättegången en ny dramatisk vändning. Ett av åklagarens huvudvittnen mot den åtalade 23-åringen greps efter sitt vittnesmål, misstänkt för att vara mördaren.

Men dagen därpå släpptes han på fri fot, och misstankarna avskrevs.

Och samband med att rättegången avslutades i måndags släppte rätten den åtalade 23-åringen i väntan på dom, vilket av allt att döma innebär att han kommer frias från misstankarna. Därmed har polisen ingen misstänkt.

Hittades död

I torsdags kväll eldhärjades en villa i byn Pellinpää utanför Haparanda. Inne i huset hittades en kvinna död, och hennes kropp hade sådana skador att polisen misstänker att hon mördats.

Mordoffret, en kvinna i 50-årsåldern, är nära anhörig till en av huvudpersonerna i rättegången om mordet på Esa Rano.

En man är anhållen i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för mordet på kvinnan. Även han är anhörig till personen i Esa Rano-ärendet. Polisenhar nu utfördat rikslarm efter mannen.

– Det stämmer att det finns personer i det nya ärendet, som även förekommer i Esa Rano-ärendet, säger Anders Danielsson, chef för brottsutredningar i Norrbotten.

– Om det därutöver finns kopplingar mellan ärendena är för tidigt att säga, men vi kommer titta noga på det.