PRO vill avskaffa PPM

avJosefin Westin

Pensionärsorganisationerna kräver nytt system

Det är skralt i plånböckerna för många pensionärer – de får ut mindre pension än de utlovats.

Sveriges fem pensionärsorganisationer kräver nu att premiepensionssystemet slopas.

Göran Hägglund (KD) utesluter inte det:

– Vi kommer behöva göra justeringar.

Foto: SCANPIX
Göran Hägglund.

Den socialdemokratiska minoritetsregeringen införde tillsammans med de borgerliga partierna 1998 det nya pensionssystemet. Det innehöll en så kallad broms för att slå till vid dramatiska fall på börsen och balansera upp systemet för att motverka skulder.

2010 och 2011 slog den till, dessvärre hårdare än väntat. Pensionärerna har fått mindre i plånböckerna än de annars skulle ha fått. Det innebär att skillnaden mellan lön och pensionsinkomster ökar mer än tidigare.

Även alla arbetande svenskar påverkas av bromsen eftersom inbetalningarna till pensionsmyndigheten minskar.

Överraskade av bromsen

Sveriges fem pensionärsorganisationer kräver nu att pensionssystemet förändras, uppger SVT, och riktar störst kritik mot den så kallade bromsen. Den väntas slå till igen 2014.

Socialminister Göran Hägglund (KD) medger i kvällens Agenda i SVT att partierna inte förutsåg att bromsen skulle slå till så pass tätt inpå varandra:

– Partierna som står bakom pensionsöverenskommelsen ska titta på den frågan och resultaten av översynen kommer under våren, säger Hägglund till Aftonbladet.

"Vi kan förändra den"

Socialministern vill däremot inte slopa bromsen.

Kan ni förändra den?

– Det kan man göra genom att förändra en del beräkningsmodeller, men det måste hela tiden ske på ett sådant sätt så att det inte betalas ut mer pengar än det finns i systemet. Det innebär i så fall att man skickar notan vidare till dom som blir pensioner i morgon eller om tio år. Det vill vi ju inte göra. Utan man kan inte ta ut mer pengar än man stoppar in i systemet och som blir avkastning under den tid som man sparar sin pension, säger Hägglund till Aftonbladet.

Pensionssystemet är nämligen helt finansierat av de inbetalda avgifterna.

Systemet ska ses över

Pensionärsorganisationerna vill också att premiepensionssystemet avskaffas och att svenskarnas pensionspengar flyttas över till AP-fonderna. Varje enskild person ska få hantera sina egna pengar i ett eget konto i inkomstsystemet.

Göran Hägglund utesluter inte det.

– Pensionsmyndigheten är också en sak som vi ska titta på inom partiernas gemensamma arbeta kring pensionerna. Vi ser att det slår väldigt olika. Människor är olika benägna att välja fonder och det blir olika utfall, säger Hägglund och fortsätter:

– Min prognos är att det blir justeringar på marginalen för att underlätta för folk att göra kloka val.