Lågkaloridiet kan göra dig sjuk

avIda Gustafsson

NYHETER

Kalorifattiga dieten VLCD ökar risken för gallstensbesvär.

Det visar en svensk studie.

– Risken för gallsten bör också vägas mot skyddande effekter av viktnedgång, säger forskaren Johan Sundström vid Institutionen för medicinska vetenskaper, Uppsala universitet till Upsala Nya Tidning.

De över 6000 deltagarna i studien provade olika viktminskningsprogram. Hälften av deltagarna inledde med en extremt kalorifattig diet, VLCD, och den andra hälften med lite fler kalorier, LCD.

Tvingades operera

När studien avslutades efter ett år hade deltagarna som gick på den extremt kalorifattiga dieten gått ner i genomsnitt elva kilo. Vilket var tre kilo mer än de som åt lite mer kalorier.

Men utöver att vara lättare på vågen fick VLCD-följarna också en ökad risk för gallstensbesvär.

Under året som som gick fick 62 personer söka vård för gallstensanfall och 38 tvingades till operation.

Mer än tre fjärdedelar av de som fick problem följde VLCD-dieten. 

– Risken för gallsten bör också vägas mot skyddande effekter av viktnedgång mot andra sjukdomar, till exempel hjärt-kärlsjukdomar. Den skyddseffekten är okänd hos kommersiella viktminskningsprogram, men vi håller på med sådan forskning nu, säger Johan Sundström till UNT.

Avråder inte

Och forskarna såg att risken för gallsten ökade lika mycket för dem som tidigare haft gallstensanfall som för deltagare som aldrig haft det.

– Så det är inte troligt att det skulle hjälpa att avråda dem som tidigare haft gallsten från VLCD, säger Johan Sundström till UNT.

Studien som han och hans forskarkollegor har gjort vid Karolinska institutet och Uppsala universitet har publicerats i International Journal of Obesity.