Erdogan: ”Protesterna måste upphöra”

Av: Sara Lodin

Publicerad:
Erdogan talade till folkmassan vid en flygplats i Istanbul.
Foto: AFP
Erdogan talade till folkmassan vid en flygplats i Istanbul.

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan kräver i ett tal att protesterna mot hans regering ska upphöra.

– De här protesterna gränsar till olaglighet och måste upphöra från och med nu, säger han enligt AP.

Recep Tayyip Erdogan återvände till Turkiet tidigt på fredagen efter en rundresa i Nordafrika. Enligt AP möttes han av tiotusentals applåderande supportrar vid flygplatsen i Istanbul. Det var första gången sedan demonstrationerna i Turkiet började som premiärministern möttes av offentligt stöd.

"Tillsammans är vi Turkiet"

AP skriver att hans tidigare kommentarer låtit som att han mjuknat något i ärendet, men att han nu ändå fortsätter på en hårdare linje. Tidigare har han bland annat kallat demonstranterna för plundrare och bråkstakar.

Talet höll han från en buss utan tak utanför flygplatsterminalen. I talet refererade han bland annat till valet 2011 när han fick 50 procent av det turkiska folkets röster.

– De säger att jag är premiärminister för bara 50 procent av folket. Det är inte sant. Vi har tjänat alla 76 miljoner från öst till väst, säger han.

Han fortsätter:

– Tillsammans är vi Turkiet. Tillsammans är vi bröder. Vi har aldrig strävat efter att krossa hjärtan. Vi har aldrig varit för att bygga upp spänning och polarisering. Men vi kan inte applådera brutalitet.

Enligt TT sa han också att demonstranterna "förlorat sin demokratiska trovärdighet och övergått till vandalism".

Tiotusentals protesterande

Tiotusentals protesterande har hållit demonstrationer som har spridit sig till ett flertal städer i Turkiet. Under tiden har tre personer dött, två demonstranter och en polis, och tusentals har skadats. Det hela började med en mindre demonstration mot en plan på att utveckla Taksimtorget i Istanbul och tilltog efter att poliserna reagerat våldsamt på protesterna. Erdogan lovade i talet att uppgifterna om att poliserna ska ha bedrivit övervåld ska utredas.

Människorna har bland annat demonstrerat mot vad de tycker är Erdogans allt mer enväldiga och arroganta sätt. Han har kritiserats för försök till att införa restriktioner på befolkningens privatliv, såsom regler kring hur många barn de får skaffa eller om de ska kunna dricka alkohol. Folket har väntat på talet vid hans återkomst och sett det som en signal för om demonstrationerna kommer fortsätta eller minska.

"Terroristgrupper involverade"

I sitt senaste tal i Tunisien, som hölls innan han flög till Istanbul, sa Erdogan att terroristgrupper var involverade i protesterna och att grupperna hade blivit identifierade. Han antydde också att bankirer var involverade i en konspiration som gav bränsle till demonstrationerna, och tillade att även andra grupper hjälpte till.

– De som kallar sig själva journalister, konstnärer, politiker, har, på ett väldigt oansvarigt sätt, öppnat vägen för hat, diskriminering och provokation, säger han.

"Turkiet är vid ett vägskäl"

Koray Caliskan, professor i statsvetenskap och internationella relationer, talade innan Erdogans återkomst. Enligt honom berodde Erodgans hårda stil på att han tidigare alltid "fått stöd genom att öka spänningen i landet".

– Turkiet är absolut vid ett vägskäl. Erdogan kommer inte kunna peka på Turkiet som en modell för demokrati längre, sa Koray Caliskan.

Publicerad: