Försökte mörda kvinna med jaktgevär

Av: Eric Tagesson, Joakim Nordlund, Jon Demred, Mathias Asplund

Publicerad:
Uppdaterad:

Man sköts av polis i Luleå

1 av 5

En beväpnad man sköts av polis i Luleå på tisdag eftermiddag.

Nu vårdas han för livshotande skador.

– Han hade försökt skjuta en kvinna och när polisen kom till platsen riktade han sitt vapen mot patrullen, säger Patrik Ström, kriminalinspektör.

Tipsa | Aftonbladet

Polisen larmades om skottlossning bland kafégäster på ett fik i bostadsområdet Kronan i Luleå klockan 15.18. En man hade gått in på kaféet beväpnad med två jaktvapen.

– Flera boende i området hade hört skottlossning och även sett den beväpnade mannen, säger Patrik Ström, kriminalinspektör i Luleå.

En polispatrull skickades till platsen och mötte den beväpnade mannens bil. Han ska först ha varit nära att köra på en polis och sedan riktat ett jaktvapen mot dem.

Det gick så snabbt att poliserna inte ens hann ropa åt honom att lägga ned vapnet.

– På grund av omständigheterna var patrullen tvungen att öppna eld. Det enda jag vet är att mannen är allvarligt skadad, säger Patrik Ström.

Mannen träffades av ett skott i bröstet. Han fördes till Sunderby sjukhus där han opererats och vårdas på intensivvårdsavdelningen med livshotande skador.

Sköt mot kvinna

På kaféet har det funnits gäster, men det är oklart hur många. Mannen ska ha kommit in och hotat kvinnan innan ett skott har brunnit av.

– Mannen har kommit till kvinnans arbetsplats med vapen och där har tumult uppstått och ett skott har gått av, men det har inte träffat kvinnan, säger Patrik Ström.

Kvinnan lyckades slita åt sig ett av vapnen och ta skydd.

– Kvinnan har fått med sig ett av vapnen ut från lokalen och sprungit och tagit skydd i en annan fastighet. Mannen har sedan kommit ut därifrån och beskjutit kvinnans bil med ett antal skott, säger Patrik Ström. 

Mannen är 45-50 år gammal och kvinnan 55-60 år. De har haft en kortvarig relation som tog slut under påskhelgen.

Riktade vapen mot poliserna

Efter skotten mot kvinnans bil har han hoppat i sin egen bil för att lämna brottsplatsen. Han möts av polispatrullen, som kliver ur sin polisbil för att stoppa honom.

– Han stiger ur bilen med vapen i handen som han riktar mot poliserna och då öppnar de verkanseld, säger Patrik Ström.
Hur många skott avlossades?
– I vart fall ett inne i fiket och sedan ett antal skott utomhus. Sedan har polisen skjutit ett skott mot gärningsmannen. 
Vilket avstånd var det mellan polisen och mannen som träffades?
– Det känner jag inte till men vid ett fordonsstopp så kan man räkna med ett antal billängder, det är i alla fall den föreställning som jag har.

Vad är hans tillstånd?

– Det är kritiskt, men patrullen som sköt påbörjade omedelbar livräddning, så vi får hoppas att det går bra.

"Rejäla smällar"

Luleåbon Jonas Bäck körde förbi och blev vittne till händelsen. Mannen med geväret sköts ned bara fem meter från hans bil.

– Det var rejäla smällar. Jag är jägare själv och har varit med om när det smäller så där. Jag uppfattade att det var skarpa skott, säger han till P4 Norrbotten.

Han uppger att poliserna vinkade åt honom att köra vidare. Filmpool Nords studio ligger precis intill och han trodde att det var en filminspelning.

– Det satt ju folk ute där vid studio Kronan. Jag tänkte att det är ju nån filminspelning det här, säger han.

Rubriceras som mordförsök

Ingen av poliserna blev skadad och en särskild utredning av händelsen är inledd.

– Enligt gängse rutin så utreds polisens agerande av enheten för polismål, även kallad internutredning. Den delen har redan överlämnats till dem och de är informerade om det, säger Patrik Ström.

Hur mår polismannen som sköt?
– Jag har inte varit i någon närmare kontakt med honom själv men efter omständigheterna så mår han bra. Det är naturligtvis inte en situation som man vill vara med om.

Den skottskadade mannen är nu misstänkt för olaga hot och två fall av mordförsök, mot kvinnan och polisen. Han uppges inte vara känd av polisen sedan tidigare.

Platsen där han sköts spärrades av i väntan på att polisens tekniska enhet från Umeå ska genomföra en platsundersökning.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN