Hon hittade den svarta lådan av en slump

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 68

NYHETER

Efter tio dagars letande lyckades Alice Coldefy, 32, hitta det som alla ville hitta – den andra svarta lådan från flygkraschen i Alperna.

Det var hennes första dag på olycksplatsen och fyndet gjordes av en slump när hon egentligen letade efter kläder, berättar hon för nyhetsbyrån AFP.

43 så kallade elitbergspoliser hade sökt av platsen där Germanwingsflygplanet kraschade i Alperna i nio dagar utan att lyckas hitta den andra svarta lådan. Lådan innehöll färdskrivaren och var förstås ett högprioriterad föremål för genomsökningen av området.

På morgonen den tionde dagen fick alla som skulle bege sig ut bland vrakresterna en bild på hur lådan såg ut för att kunna spana efter den.

– Vi hade ett foto av den svarta lådan från olika vinklar, säger Alice Coldefy, 32, som gjorde sin första dag på vrakplatsen just den dagen.

Letade efter kläder

Alice Coldefy var den enda kvinnan på platsen och hade egentligen som huvuduppgift att leta personliga tillhörigheter från passagerarna. Hon befann sig i en ganska brant ravin som hade genomsökts flera gånger tidigare.

– Vi letade efter kläder och knuffade skräpet från flygplanet mot botten av ravinen. Jorden var väldigt mjuk och gruset rasade när vi grävde, berättar hon för AFP.

Då fick hon plötsligt syn på en del av en svart låda. Det var svårt att se den eftersom den hade samma färg som marken runt omkring, säger hon.

Hon jämförde lådan med bilden hon hade fått på morgonen och kunde tillsammans med en kollega konstatera att de elektriska kopplingarna såg ut att stämma.

Svårt arbete

Så de började gräva upp den. Det var inte ett enkelt jobb, berättar hon för AFP.

– Fysiskt var det svåraste med arbetet allt damm vi rörde upp. Vi hade på oss masker men trots det var det svårt att andas.

Dessutom var ravinen så brant att de var tvungna att ha rep som skyddsutrustning för att inte trilla ned.

”En lättnad”

Men de fick upp den. Och det visade sig mycket riktigt vara den låda som alla letat efter i flera dagar, utan att lyckas hitta.

– Alla var glada. Det var en lättnad, en lättnad för alla människor som hade varit på platsen och letat oavbrutet i en och en halv vecka, säger Alice Coldefy till AFP.

Tack vare lådan kunde utredarna konstatera att det var en medveten krasch av andrepiloten Andreas Lubitz. 149 personer dog i flygolyckan.

Publicerad: