Sten Wickbom har dött

1 av 5

avKarin Ahlborg, TT

NYHETER

Den förre justitieministern Sten Wickbom har avlidit, 84 år gammal.

Han avled efter en längre tids sjukdom på annandagjul med hustrun Gunnel vid sin sida.

– Det var jag och Sten, säger Gunnel Wickbom till Expressen.

Sten Wickbom var justitieminister i den socialdemokratiska regeringen 1983-1987.

Som justitieminister var Wickbom med om Palme-mordet. Han avgick sedan spionen Stig Bergling lyckats fly 1987.

Därefter utnämndes han till landshövding i Kronobergs län, ett ämbete han innehade till 1995.

Hans hustru Gunnel berättar att maken växte upp i Växjö och att de sedan flyttade tillbaka dit efter hans tid som landshövding.

Det var också i Växjö han avled på annandagen efter en lång tids sjukdom.

– Jag var hos honom under juldagarna, och även när han gick bort. Det var Sten och jag. Det var lugnt och fint, säger Gunnel Wickbom till Expressen.

”Valde själv att avgå”

I historieskrivningen har det ofta hävdats att Wickbom tvingades avgå efter Stig Bergligs rymning, något som han själv tillbakavisade.

– Det stämmer inte. Han valde själv att avgå. Det var val och han ville inte att han skulle bli en belastning, säger Gunnel Wickbom till TT.

Sten Wickbom var justitieminister när statsminister Olof Palme mördades. Om det har Wickbom senare sagt att han inte var nöjd med utredningen.

"Jag är inte särskilt stolt över de insatser som gjordes på mitt ansvarsområde, rättsapparaten. Vi lyckades ju inte", sade han i en intervju i Expressen 2006.

”Minns honom med saknad och värme”

Med ålderns rätt ansåg han dock att han personligen "gjorde så gott han kunde".

Ingvar Carlsson har lämnat en skriftlig kommentar till TT med anledning av Sten Wickboms bortgång och kallar den tidigare kollegan ”en av regeringskansliets skickligaste och mest anlitade jurister” under flera decennier innan han utsågs till justitieminister av Olof Palme 1983.

”Under alla dessa år hade jag förmånen att stå i nära kontakt med Sten. Jag kom att uppskatta honom både som kollega och vän. Det är med saknad och värme jag minns honom”, skriver Ingvar Carlsson.

Aftonbladets mångåriga politiska expert Lena Mellin kommenterar också Sten Wickboms bortgång.

– Han var ju inte politiker och det var just därför han plockades in i regeringen. Justitieministern skulle vara lite höjd över allt politiskt tvivel. Jag minns honom som en mycket vänlig man, säger Lena Mellin.

ARTIKELN HANDLAR OM