Cirkusartisternas lön: 8 800 kronor

Uppdaterad 2015-06-30 | Publicerad 2015-06-04

Får skriva på hemliga kontrakt som strider mot kollektivavtalet

Robert Bronett

För Migrationsverket uppger Cirkus Scott att de latinamerikanska dansarna tjänar över 25 000 kronor.

Men i själva verket är lönen bara knappt 9 000 kronor, rapporterar Expressen.

– Jag kände mig lurad, säger en av artisterna till tidningen.

Heltidsjobb för en lön på 25 200 kronor i månaden. Det är villkoren som Cirkus Scotts latinamerikanska dansare arbetar under. I alla fall enligt avtalet som cirkusen har lämnat in till Migrationsverket.

Men Expressen rapporterar att dansarna också har fått skriva på ett annat – hemligt – kontrakt. Där är lönen bara 8 800 kronor. Det är under minimilönen i kollektivavtalet.

– Vi ville förstås inte ha det. Då fick vi det andra kontraktet på 25 200 i månaden och de förklarade för oss att de måste dra av för skatt, visum, resor och boende, säger en av dansarna till tidningen.

”Insekter i bussen”

Enligt artisterna innebär boendet, som Cirkus Scott gör avdrag för, att de sover i en buss. Förhållandena i fordonet uppges vara mycket dåliga.

– Bussen var helt smutsig och ohygienisk och det var insekter i den. De gav oss dräkter som var smutsiga och stank. Jag har aldrig arbetat under så dåliga arbetsförhållanden som här.

Har körförbud

Robert Bronett, vd för företaget Flatgaroo Production AB som driver Cirkus Scott, förklarar för Expressen att den låga lönen baseras på att dansarna arbetar heltid. Att cirkusen uppgett en ersättning på 25 200 ska enligt honom vara ett misstag.

Efter Expressens intervju har Bronett tecknat ett nytt avtal med dansarna. Där får dansarna den i kollektivavtalet fastställda minimilönen på 19 400 kronor.

I början av maj inledde Cirkus Scott sin sommarturné genom Sverige. Då kunde Aftonbladet avslöja att hälften av cirkusens fordon belagts med körförbud.

– Först och främst beror det här på att vi har ny personal både på ekonomisidan och bland dem som tar hand om bilarna, sa Robert Bronett då.

ANNONS