Terrorhotet mot Sverige

Terrorhotet mot Sverige – detta har hänt

Av: 

Gustaf Tronarp

Säpochefen Anders Thornberg på onsdagens presskonferens.
Säpochefen Anders Thornberg på onsdagens presskonferens.

NYHETER

För första gången någonsin har Säkerhetspolisen höjt nivån för terrorhot till fyra på Sverige.

Orsaken är konkreta uppgifter om planer på ett terrordåd.

Onsdagen den 18 november meddelade Säkerhetspolisen, Säpo, att nivån för terrorhot i Sverige har höjts från en trea till en fyra på den femgradiga skalan.
En fyra innebär att hotnivån bedöms som hög. Konkret innebär det att Säpo anser att sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög.
Enligt Säpochefen Anders Thornberg beror höjningen på att det kommit ”konkret underrättelseinformation” som gör att en förundersökning om förberedelse till terroristbrott inletts.
En man har anhållits i sin frånvaro misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Den anhållne är Mutar Muthanna Majid, som enligt uppgifter misstänks planera terrordåd i Europa.
Hotnivån har aldrig tidigare legat på en såhär hög nivå i Sverige. Enligt polisen bör man inte vara orolig, men Säpochefen uppmanar trots det människor att vara ”extra vaksamma”.
Polisen ökar bevakningen av platser där många människor rör sig och objekt som bedöms som extra strategiskt intressanta.
Efter Säpos beslut har även Försvarsmakten höjt sin hotnivå till en fyra på en femgradig skala. Det innebär att hotet bedöms som högt.

På eftermiddagen den 19 november uppgav poliskällor för Aftonbladet att Majid misstänks ha ett tiotal medhjälpare i Sverige.
Under torsdagskvällen slog polisen till och grep Majid i Boliden i Skellefteå kommun. Polisen tog även med ett antal andra personer från asylboendet där Majid bodde till förhör.

OBS! Viktig information!

När den här artikeln skrevs var den 22-årige mannen misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Söndagen den 22 november beslutade åklagaren att försätta honom på fri fot och han är inte längre misstänkt för något brott.

Läs mer om terrorhotet mot Sverige

STEFAN LÖFVEN: Svarade på tittarnas frågor TV

BILDER: Här lämnar den misstänkte polishuset

SAMMANFATTNING: Misstänkte terroristen gripen – detta vet vi

DEN GRIPNE: Har bott i Sverige sedan september

VÄNNEN: ”Han sa att han flytt från IS”

LEIF GW PERSSON: ”Något är fel här”

JAKTEN FORTSÄTTER: Säpo jagar fler misstänkta

DETTA HAR HÄNT: Höjd terrorhotnivå i Sverige

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Misstänkte terroristen gripen – detta har hänt

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorhotet mot Sverige

Säpo

Mutar Muthanna Majid