SD näst störst i ny mätning

Sverigedemokraterna är för första gången landets näst största parti i Aftonbladet/Inizio.

Trots att man står helt stilla i januarimätningen.

– Förklaringen är framförallt att Moderaterna tappar väljarstöd, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Årets inledning har dominerats av Aftonbladets avslöjanden om fackförbundet Kommunal och den lägenhet som utrikesminister Margot Wallström (S) fått från fackförbundet.

Men trots att rapporteringen främst handlat om arbetarrörelsen är det inom oppositionen de största förändringarna syns bland väljarna.

Moderaterna noteras för en rejäl tillbakagång i januari, minus 1,4 procentenheter, och tappar därmed positionen som näst största parti – till Sverigedemokraterna.

Partisekreteraren Tomas Tobé (M) tror att mycket av förändringen kan förklaras med flyktingkrisen:

– Många känner en stor oro, därför är det viktigt att vi är tydliga med att vi behöver en flyktingpaus och en bättre fungerande integration. Sedan har vi stärkt vårt förtroende när det gäller jobb och ekonomi, vilket ger oss förutsättningar att växa.
 

”Extra glädjande”

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof framhåller att allt fler partier nu närmar sig SD:s politik i invandringsfrågan.

– Därför är det extra glädjande att vi ligger stabilt kring 20 procent och att vi än en gång når ett resultat som vittnar om att vi är Sveriges näst största parti, säger han.

På den rödgröna kanten klarar sig S undan några större svängningar. Man står i princip stilla sedan förra mätningen, trots den stora uppmärksamhet som varit kring Kommunal och Wallströms lägenhet.

Men statsminister Stefan Löfven ska nog inte pusta ut ännu.

Enligt analyschefen Karin Nelsson ser det annorlunda ut när väljarnas svar i mätningen, som gjordes under tiden 12-19 januari, bryts ned dag för dag. Särskilt tydligt blir det efter att utrikesministern drogs in i affären.

– De två sista dagarna tappar både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet stöd. Och samtidigt ökar andelen osäkra väljare bland dem som röstade S i det senaste valet, säger Karin Nelsson.
 

Gröna långt under valresultatet

Regeringspartnern Miljöpartiet har en rejäl uppförsbacke hos väljarna. De gröna samlar 4,6 procent och är därmed långt under sitt valresultat.

Den stora vinnaren i mätningen och på den rödgröna kanten är i stället Vänsterpartiet. På bara en månad har Jonas Sjöstedts parti ökat med 1,7 procentenheter och är nu uppe på 8,0 procent.

Partisekreteraren Aron Etzler (V) förklarar uppgången med att det blir tydligt för väljarna vad som händer när regeringen samarbetar högerut.

– Den senaste uppgörelsen innebär att kollektivavtalen naggas i kanten. Nu pratar borgerligheten om att införa marknadshyror och vi vet inte hur långt regeringen är beredd att tillmötesgå dem. Moderaterna föreslår lägre löner och högre hyror och det kommer vi ta strid emot. Sen står vi upp emot rasism och främlingsfientlighet när andra börjar bli svajiga. Man kan lita på oss, säger han.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket.

Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 520 intervjuer under perioden 12-19 januari 2016 och är genomförd som en webbundersökning.

Frågan som ställdes var: “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?”

Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?” och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”.

I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultatet av partisympatierna om det vore val till riksdagen idag. 

Publisert:

LÄS VIDARE