Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Betalar en halv miljon kr – för att skjuta lejon

Publicerad 2015-08-01

Människor betalar en halv miljon kronor för ett par veckors jakt i Afrika och då handlar det om att skjuta bland annat lejon och leoparder.

– Vill man ha sin trofé får man betala ytterligare nästan 50 000 kronor, säger Emelie Mararv som tillsammans med maken Erik arrangerar storviltsjakt i Centralafrikanska Republiken.

Svenskparet Erik och Emelie Mararv driver sedan 2007 Central African Wildlife Adventures i Centralafrikanska republiken (CAR). De erbjuder jakt på bland annat buffalo, antiloper och babianer men också på lejon och leoparder.

– För många är det en machogrej att jaga storvilt, säger Emelie till Aftonbladet. Det får stå för dem.

– Våra gäster är jägare som är ute efter något riktigt extra och de betalar 50 000 dollar för två veckors jakt. Och då är inte reskostnaden inräknad.

Deras jaktområde ligger långt in i det fattiga landet och de har närmre 300 anställda.

– Det är människor som annars skulle vara tjuvjägare, säger hon. Nu arbetar de för oss i stället.

 ”Vill gärna ha hit fler svenskar”

Företagets kunder kommer främst från USA, men också många från Danmark, Mexiko och Ryssland.

– Vi har även haft flera svenska gäster. Vi har också pratat om att bjuda in svenskar som Leif GW Persson och Jan Guillou som ju är kända storviltsjägare.  Vi har funderat över varför vi inte haft ett större intresse från svenska jägare.

På företagets hemsida stoltserar jägarna med sina döda djur, även lejon och leoparder. I gästboken finns mängder av bevis för att jägarna varit nöjda med sina storviltsjakter.

– Den senaste tiden har vi inte haft jakt på lejon eftersom vi inte anser att populationen är tillräcklig, förklarar Emelie Mararv. Då kan man inte med gott samvete skjuta dem.

– När det gäller leoparder är tillgången större så det skadar inte med en viss avskjutning.

Dyr jakt

Leoparderna lockas fram genom att jägarna lägger ut bete och när djuren kommer fram skjuts de.

– Det är inte  som att lägga fram mat till vildsvin precis, berättar Emelie. Det är ett oerhört svårt jobb att få upp en leopard på ett bete och i minst nio fall av tio är det leoparden som överlistar jägaren.
– Det handlar inte om några stora antal. Jakten på lejon och leopard är väldigt dyr.

Främst handlar våra jakter om stora antiloper.

– Och så länge jägarna ser djurens värde och respekterar dem som individer ser vi inga problem, inte om det är djur som inte riskerar att utrotas. Huvuddelen av våra gäster har en mycket bra moral och vill inte bara skjuta för skjutandets skull.

”Jaktföretaget som bär skulden”

Hon betonar att Afrika har en mycket stor tillgång på vilt men också att man är måna om att bevara djur som är utrotningshotade.
– Det är cyniskt att säga att vi är djurskyddsvänner i Europa. Vi har ju skjutit ut det mesta av vårt eget storvilt för länge sedan. Men vi tycker att afrikanerna ska bevara sina lejon, leoparder, elefanter och antiloper bara för att de är speciella och fina, tillgången är ju jättestor. Men de orsakar faktiskt konflikter mellan människor och djur.

– Vi har gjort business av jakten i Afrika men vi gör det också för att hjälpa landet. Det är godkänt av myndigheterna här och vi hyr området av staten.

Om den amerikanske tandläkaren som nu förföljs av en hel värld efter att ha skjutit lejonet Cecil i Zimbabwe säger Emelie Mararv:

– Det är helt sjukt hur man jagar honom. Han har köpt sin jakt och om något har gjorts fel är det jaktföretaget som bär skulden.

Följ ämnen i artikeln