Partiledare startar om i skakig tid
Publicerad 2016-01-13
Statsminister Stefan Löfven och hans vice, Åsa Romson (MP), kunde ha ett bättre utgångsläge när riksdagen sätter igång det politiska året med partiledardebatt.
En inte så vågad gissning är att de vädjar om mer samarbete över blockgränserna. Sådant kan de behöva om året inte ska bli lika skakigt som förra året och valåret.
Även om ekonomin ser ut att kunna vara på väg att lyfta, och arbetslösheten minska, hänger flyktingläget som ett stort moln över allting och skapar osäkerhet om kommande ekonomiska påfrestningar och spänningar i samhället. Det kan också leda till spänningar i regeringen, även om Miljöpartiets Åsa Romson, som debatterar för de gröna denna gång, och språkrörskollegan Gustav Fridolin häromdagen försäkrade att MP är i regeringen för att stanna. Men förtroendet för Löfvens och MP:s gemensamma projekt är inte stort bland väljarna.
Två borta
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson lär få flera chanser att framställa sig som den enda oppositionen och sanningssägaren, men inte mycket talar för att han kommer att få gensvar på eventuella inviter till att hjälpa till att fälla regeringen.
Alla partiledare deltar utom Centerpartiets Annie Lööf (föräldraledig) och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor (saknar riksdagsplats). De ersätts av Anders W Jonsson respektive Andreas Carlson.
Retade upp
Men Busch Thor gör som vid den förra partiledardebatten i oktober och kommenterar debatten i vimlet utanför kammaren. Förra gången retade hon upp de övriga borgerliga partiledarna genom att föreslå en gemensam alliansbudget åtminstone till våren, en budget som skulle erbjuda SD en chans att hänga på och fälla regeringen.
TT