Rädslan för terrordåd växer

avPär Karlsson

Ny mätning: Varannan svensk rädd för terrorattack

1 av 4

SÄLEN. Terrorattackerna i Europa har gjort att rädslan sprider sig.

Oron för attacker i Sverige har ökat det senaste året och allt fler tvivlar på statens förmåga att förebygga dem, visar en undersökning från Aftonbladet/Inizio.

– Sedan attentatet mot Charlie Hebdo har oron för terrorattacker ökat och var som högst direkt efter dådet i Paris i november, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

2015 var ett mörkt år i Europa med blodiga terrorattacker på flera håll, senast i Paris kvällen den 13 november då 130 människor mördades. Några dagar senare höjde den svenska säkerhetspolisen nivån för terrorhot till fyra på en femgradig skala. I februari 2015 skedde också ett uppmärksammat dåd i Köpenhamn.

Samtidigt har terrororganisationen IS, Islamiska staten, hotat med att fortsätta slå till mot mål i Europa.

Hur samhället ska säkras är temat under tisdagen på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Där talar bland annat inrikesminister Anders Ygeman (S) och KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Nästan hälften är oroade

Det turbulenta 2015 har satt spår i opinionen, visar en ny undersökning från Aftonbladet/Inizio. Nästan hälften av svenska folket, 46 procent, är mycket eller ganska oroade över att en terrorattack ska drabba Sverige. Det är en något lägre siffra än när mätningen gjordes direkt efter terrordåden i Paris i höstas, men högre än när den gjordes efter attackerna mot satirtidningen Charlie Hebdo i samma stad för ett år sedan.

– Oron var som högst direkt efter dådet i Paris i november. Detta har följts av en intensiv debatt och nu, två månader senare, har oron minskat lite. Detta är en fråga som är starkt knuten till partisympati, där SD:s sympatisörer uttrycker större oro än regeringens väljare. Alliansens väljare ligger mitt emellan, säger Karin Nelsson på Inizio.

Samtidigt är det 53 procent som inte känner sig särskilt oroade, eller inte oroade över huvud taget, för en attack på svensk mark, en minskning med fyra procentenheter jämfört med januari 2015.

Säpochefen: Vi gör vårt bästa

Det är i dag fler som tvivlar på statens förmåga att förebygga en attack i Sverige än för ett år sedan, visar undersökningen. Det är i dag 44 procent som har litet eller mycket litet förtroende för statens förebyggande förmåga, jämfört med 39 procent för ett år sedan.

Säpochefen Anders Thornberg, som i går talade på konferensen i Sälen, menar att folks ökade oro är naturlig.

– Vi tycker det är viktigt som säkerhetstjänst att bejaka verkligheten och tala om hur det är. Vi har många som har åkt på terrorresor, vi har haft ett förhöjt terrorhot i fem år, vi har haft ett terrorattentat i Sverige. För oss är det viktigt att berätta hur det är så att alla medborgare själva kan bilda sig en uppfattning.

Men han poängterar att mycket görs från både Säpo och andra som gör att det inte finns anledning till oro.

– Vi har ganska bra kontroll. Vi kan inte garantera att vi kan hitta alla terrorattentat, det är så otroligt svårt, men vi gör vårt bästa varje dag tillsammans med en rad andra myndigheter för att förhindra att det sker något, säger Thornberg.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Undersökningen omfattar 1071 intervjuer bland allmänheten under perioden 6–8 januari 2016 och genomförd som en webbundersökning.

Siffran inom parantes är en jämförelse med en undersökning då samma frågor ställdes, 14-16 januari 2015, precis efter attacken mot Charlie Hebdo.

Frågorna och resultaten

Hur känner du inför en eventuell terroristattack i Sverige. Känner du dig…

Mycket oroad 15 procent (+5)

Ganska oroad 31 procent (+-0)

Inte särskilt oroad 40 procent (-5)

Inte alls oroad 13 procent (+1)

Tveksam, vet ej 1 procent (+-0)

Vilket förtroende har du för statens förmåga att förebygga terroristattacker?

Mycket stort 4 procent (+2)

Ganska stort 23 procent (-1)

Varken stort eller litet 28 procent (-4)

Ganska litet 23 procent (-3)

Mycket litet 21 procent (+8)

Tveksam, vet ej 1 procent (-2)

ARTIKELN HANDLAR OM