Jimmie Åkesson

Här ryker Lööf (C) och Åkesson (SD) ihop i tv

Av: 

Oskar Forsberg

NYHETER

Permanenta eller tillfälliga uppehållstillstånd?

Lösningar i Sverige eller ett minskat mottagande och ”hjälp där flyktingarna finns”.

Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD) var inte överens om någonting i SVT:s Aktuellt ikväll.

– Den här debatten saknar sans och balans, slog Lööf till slut fast.

SVT:s Aktuellt sände i kväll en bandad debatt mellan Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD). Ämnet var den globala flyktingkatastrofen och vilka insatser som behöver göras.

Annie Lööf (C) inledde debatten med att tala om att integrationen måste bli bättre. Hon sa också att hennes parti inte menar att det är orimligt att Sverige tar emot en flykting per 200 invånare, vilket hon påpekade är fallet i Sverige i dag.

C: ”Provocerande”

Jimmie Åkesson sa att Centerpartiets förslag är ”ännu mer av samma verkningslösa politik”. En ”verkningslös” asylpolitik som han hävdar att Alliansen är ansvarig för sedan deras åtta år i regeringsställning. Själv sa han att hans parti inte behövde ta ansvar för några flyktingar i Sverige eftersom de inte deltagit i några beslut.

– Vi ska minska mottagandet. Flyktingarna ska hjälpas där de finns, sa han.

Annie Lööf ville veta vad Sverigedemokraterna har för förslag gällande integrationen och de människor som redan anlänt till Sverige eller som är på väg hit.

Det fick hon emellertid inget svar på.

– Det är provocerande att SD inte svarar på frågan om integrationen, sa hon.

Samtal om flyktingfrågan

Flera ledande politiker har den senaste tiden medverkat i SVT:s samhällsprogram men avböjt debatter med Sverigedemokraterna. Bland annat migrationsminister Morgan Johansson (S).

I det senaste avsnittet av Agenda sa migrationsministern att han kommer bjuda in till samtal om flyktingfrågan med de borgerliga partierna om det finns ett "riktigt intresse".

Den senaste tiden har LO efterlyst en överenskommelse om migrationspolitiken mellan regeringen och Moderaterna.

Stödet för det har visat sig vara stort bland LO-förbunden, enligt TT. Anledningen ska vara oron för att fler och fler av LO:s medlemmar röstar på Sverigedemokraterna.

”Ser och förstår oron”

Aftonbladet har med anledning av debatten varit i kontakt med såväl Sverigedemokraterna som Centerpartiet. SD:s presskontakt Henrik Vinge säger att varken han själv eller Jimmie Åkesson finns tillgängliga för en kommentar men att det ”inte finns så mycket mer att kommentera”.

Annie Lööf säger till Aftonbladet att hon tycker att kvällens debatt tydligt visar skillnaderna mellan C och SD.

– Jag ser och förstår oron och utmaningarna som människor upplever runt om i landet när det nu kommer många människor som söker en trygg hamn i Sverige.

– Centerpartiet presenterar konkreta förslag på lösningar för hur fler ska kunna starta ett nytt liv i Sverige, samtidigt som Jimmie Åkesson duckar gång på gång när han får frågan hur SD vill förbättra integrationen för de som redan befinner sig i Sverige, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Nederländerna–Österrike i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jimmie Åkesson

Annie Lööf

Sverigedemokraterna

Centerpartiet

Politik

Flyktingpolitik