Jonas företag ställde in resa – skänker 400 000 till Syrien

Helg i Rom byts ut mot klädinsamling

När Jonas Elgquist såg bilderna på treåriga Aylan Kurdi på torsdagen blev det ett uppvaknande.

Nu skänker hans företag 400 000 kronor till flyktingarna – istället för att resa till Rom.

– Att lägga så mycket pengar på något som ingen av oss behöver kändes helt avskyvärt. Så det blev ett väldigt enkelt beslut, säger han till Aftonbladet.

På torsdagskvällen trillade det in ett mejl i inkorgen hos alla anställda på IT-företaget B3IT Connexions i Stockholm.

”Vi har budgeterat att lägga 400 000 kronor på en resa till Italien. Till stränder där barn flyter i land och där människor omkommer under fruktansvärda förhållanden. Människor på flykt från något ännu värre”, skrev vd Jonas Elgquist.

Tält och mat till 5 714 personer

Han meddelade sedan att företaget valt att prioritera om och istället lägga 400 000 kronor till flyktingar från Syrien – pengar som kan ge tält och mat till 5 714 personer i en månad.

– Jag är pappa och har små barn. Jag blev extremt berörd när jag såg den där bilden i går. Det var lite av ett uppvaknande för oss, säger Jonas till Aftonbladet och fortsätter:

– Att lägga så mycket pengar på något som ingen av oss behöver kändes helt avskyvärt. Så det blev ett väldigt enkelt beslut.

Efter att hans fru Jeanette delat mejlet på Facebook fick det spridning även utanför företaget. Initiativet har tagits emot väl – både från omvärlden och från de anställda.

– Responsen har varit överväldigande, det känns väldigt roligt att jobba på ett företag där alla vill hjälpa till, säger Jonas Elgquist.

Klädinsamling istället för weekend

Helgen när de skulle ha åkt på höstresa till Rom kommer alla anställda och deras familjer istället att träffas för att samla in kläder.

– Det blir en rolig aktivitet men där man får vara med och hjälpa till.

Jonas och de andra på företaget hoppas att fler ska inspireras till handling.

– Jag tänker mig in i en situation där det varit vi som flytt och hur fruktansvärt det skulle vara om ingen hjälpte oss. Man får gå till sig själv, men för oss kändes det helt rätt.
Här är Jonas mejl till de anställda:
”Vänner,
Bilden på pojken som ligger död på stranden. Jag känner att vi inte längre kan stå och titta på. Situationen kring medelhavet och Syrien har kommit till en punkt där jag som medmänniska och pappa känner att vi måste göra något.
Vi har budgeterat att lägga 400 000 kronor på en resa till Italien. Till stränder där barn flyter i land och där människor omkommer under fruktansvärda förhållanden. Människor på flykt från något ännu värre.
Vi har diskuterat i ledningsgruppen för Connexions att göra en medmänsklig omprioritering. 400 000 kronor kan tex ge tält och mat för 5714 människor i en månad. De här pengarna gör stor skillnad för många människor och kommer att bidra till att vi på B3IT Connexions räddar liv.
Låt oss nu istället hitta på en väldigt enkel aktivitet och tillsammans göra en stor insats för de som behöver det. Förslaget är att Connexions skänker 400 000 kronor till en större hjälporganisation med fokus på vad som händer kring medelhavet och i Syrien. Den helgen vi skulle ha åkt, så anordnar vi istället en klädinsamling och avslutar med en aktivitet för hela er familj. På detta sätt kan vi alla känna att vi har gjort en insats som verkligen gör skillnad.
Jag förstår att flera av Er har sett fram emot resan väldigt mycket, så har även jag. Vi är av den åsikten att dessa människor har inte valt sitt öde – de föddes i fel land utan möjlighet att påverka sin egen situation. Slumpen avgör -det hade naturligtvis kunnat vara vi och våra barn.
Du får självklart kontakta gärna mig om du vill diskutera eller kommentera detta. Jag hoppas på er förståelse.
Varmaste hälsningar Jonas”

Gilla Vi hjälper på Facebook för fler goda initiativ i flyktingarnas spår.
Hur hjälper du flyktingar på din ort? Tipsa på Vi hjälper-kartan!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN