Björklund utmanas – av kvinnor

Birgitta Ohlsson och Cecilia Malmström populära bland FP-sympatisörer

VISBY. Jan Björklund har fortfarande greppet om Folkpartiet.

Men han utmanas om tätpositionen av Birgitta Ohlsson, visar en ny mätning från Aftonbladet/Sverige tycker.

– Jag är glad att tillhöra ett parti där vi har många färgstarka personer, säger Björklund.

Folkpartiet har en dyster tid bakom sig. Alliansen förlorade regeringsmakten och FP tappade från 7,06 till 5,42 procent. I opinionsmätningarna sedan dess har partiet ofta balanserat kring fyraprocentsspärren.

Efter valet har frågetecken väckts för om Jan Björklund är rätt person att leda FP framåt.

När partiet håller landsmöte i november ska frågan avgöras av medlemmarna men redan innan dess ska valberedningen presentera hur den vill se liberalernas toppskikt framöver. Det arbetet pågår för fullt just nu.

Utmanas av Ohlsson och Malmström

Aftonbladet har med hjälp av analysinstitutet Sverige tycker låtit Folkpartiets sympatisörer rangordna vem de vill se som partiledare. Resultatet visar att det fortfarande är Jan Björklund som är mest populär, men han skuggas närmast av två kvinnor: Den utrikespolitiska talespersonen och ex-ministern Birgitta Ohlsson och EU-kommissionären Cecilia Malmström.

Jan Björklund själv har flera gånger sagt att han gärna vill leda Folkpartiet även framöver. Detta upprepar han även nu i Almedalen.

– Jag är beredd att ta ansvar att leda Folkpartiet men nu är det ju inte så långt kvar tills valberedningen ska lägga sitt förslag till vårt landsmöte i höst. Den frågan avgörs av medlemmarna, säger han.

"Jag har lyft fram dem"

Att så många av FP-sympatisörerna tror att Ohlsson eller Malmström skulle vara bäst på att leda partiet är dock ingenting som oroar Björklund. Han menar tvärtom att det är något bra.

– Jag är väldigt glad över att tillhöra ett parti där vi har många färgstarka personer. Cecilia och Birgitta och flera andra som det spekuleras om som framtida efterträdare, dem har jag ju lyft fram. Det är jag stolt över, säger han.

Enligt Karin Nelsson, analyschef på Sverige tycker, menar dock att det inte är bra att som partiledare enbart ha stöd av 39 procent av de egna sympatisörerna. I dag är det bara tre partiledare som har ett så svagt stöd – Björklund, Anna Kinberg Batra (M) och Åsa Romson (MP).

– Det är problematiskt, säger Nelsson.

Björklund gillas av männen

I mätningen står det klart att Jan Björklund har särskilt starkt stöd bland männen.

– Det är nog kopplat till försvarsfrågan. Vi såg att männen återvände till FP när de hoppade av försvarsuppgörelsen och krävde mer pengar.

Motsatt situation gäller för den näst största favoriten Birgitta Ohlsson. Hon gillas till något större del av kvinnor men har ett särskilt starkt stöd bland unga och högutbildade. Cecilia Malmström gillas av båda könen och de äldsta väljarna.

Publisert: