Volkswagen rasar på börsen efter skandalen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Uppgifter: Bolaget gör sig av med vd:n – och tar in Porsche-chefen som ersättare

1 av 5

Volkswagen erkänner att elva miljoner bilar över hela världen har mjukvara som mörkar utsläppssiffrorna. Den tyska biljätten sätter av 60 miljarder kronor för att lösa krisen.

Nu kommer uppgifter i tysk press om att vd Martin Winterkorn får sparken.

Världens största biltillverkare faller som en sten på börsen i Frankfurt. I går tappade Volkswagen en femtedel av sitt börsvärde. I dag tilltog raset – vid 13-tiden var aktien nere över 20 procent.

Detta sker efter att bolaget medgett att elva miljoner bilar som sålts över hela världen är utrustade med mjukvaran som bluffar med utsläppen.

Nu rapporterar den tyska sajten Tagesspiegel att Volkswagens vd Martin Winterkorn kommer få lämna sin post. Han ska ersättas av Matthias Müller, som nu är vd för Porsche.

Uppgifterna om vd-bytet förnekas dock av talespersoner för Volkswagen.

Kan påverka helårsresultatet

I dag meddelade Volkswagen också att biljätten reserverar 6,5 miljarder euro, motsvarande över 60 miljarder kronor, för att hantera den uppkomna situtionen. Företaget flaggar också för att skandalen kan komma att påverka resultatet för 2015.

Jättesumman ska bland annat täcka servicekostnader. I ett uttalande skriver Volkswagen att bolaget arbetar intensivt för att återvinna kundernas förtroende.

Fiat Chrysler stoppas

Samtidigt ser VW-skandalen ut att sprida sig till resten av bilindustrin. Tidigare i dag handelsstoppades Fiat Chrysler på börsen i Milano. Innan stoppet hade aktien fallit över åtta procent.

Bertil Moldén, vd på branschorganisationen Bil Sweden, säger till TT att han aldrig hört talas om något liknande:

– Det intressanta för den svenska publiken är ju: Kan det här ha bäring på min bil i Sverige? Har vi samma testförfarande, finns det samma möjligheter att manipulera testsystemet i Europa? Och den frågan kan jag inte svara på i nuläget.

Bluffat under tester

Mjukvaran som installerats i miljontals Volkswagen-bilar har ställt om motorn till ett speciellt miljöläge som reducerat utsläppen under tester. Sedan stängs programmet av, vilket gör att avgasutsläppen ökar kraftigt. Enligt nyhetsbyrån AP har bilarna släppt ut upp till 40 gånger den lagliga gränsen.

De modeller som har konstaterats drabbade i nuläget är dieseldrivna varianter av Volkswagen Jetta, Beetle, Golf och Passat samt Audi A3.

Publicerad: