Lejonet Cecil dödat

Ännu en anklagas för att ha dödat lejon

Av: 

Christoffer Malm

NYHETER

Världen förenas i sin ilska mot tandläkaren som dräpte lejonet Cecil.

Nu får han konkurrens – av en pilbågsviftande gynekolog.

– Han kan vara knäpp, säger en granne till AP.

Och plötsligt var de två.

Nu anklagar Zimbabwe ytterligare en amerikansk läkare för jaktbrott i landet. Enligt de nya anklagelserna ska en gynekolog från delstaten Pennsylvania olagligt dödat ett lejon i april i år.

Jan Seski sköt ett lejon med pil och båge i närheten av nationalparken Hwange, utan tillstånd och på mark där det inte är tillåtet att jaga, enligt Zimbabwes nationalparks- och viltvårdsmyndighet.

– Amerikanen utförde sin jakt i ett område där lejonjakt är olagligt. Landägaren som hjälpte honom med jakten hade inte heller tilldelning för lejonjakt, säger Caroline Washaya Moyo, talesperson för Zimbabwes nationalparker.

Flitig storviltsjägare

Läkaren från Pittsburgh är inte bara expert på gynekologisk onkologi, han är även en flitig storviltsjägare, – vilket enligt AP visar sig på internetsajter där han poserar bredvid döda elefanter, flodhästar, strutsar och flera sorters antiloper.

"Pilen sköts in i elefanten, penetrerade ett revben och en lunga, sargade hjärtat och levern och återfanns i magen", skriver en bågtillverkare i samband med en bild där Jan Seski poserar vid den döda bjässens snabel och betar.

"Perfekt gentleman"

Nyhetsbyrån AP har talat med grannar till doktorn. De säger att han för det mesta håller sig för sig själv.

– Han kan vara knäpp. Går runt med en lågt hängande pistol som en revolverman, säger Ernest Hahn till AP.

Stewart Dorrington äger driver ett safariföretag, och äger ett viltreservat i Sydafrika vari Jan Seski jagade för tre år sedan.

– Han framstod som en perfekt gentleman. Allt han gjorde var helt lagligt och renhårigt och en stor hjälp i vårt bevarandearbete, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – köp nu!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lejonet Cecil dödat

Zimbabwe

Jakt